Linkovi

Solana i Bajden sutra razgovaraju sa liderima u BiH


Za sada neće biti smanjenja vojnih snaga EUFOR-a na terenu, poručili su danas ministri odbrane i vanjskih poslova EU iz Brisela, najavljujući sa druge strane da, paralelno sa nastavkom sigurnosne misije evropskih snaga, započinje i rad na planiranju njihove tranzicije. Ona će međutim sačekati bolje političke prilike, koje, sa svoje strane, želi pospješiti i visoki predstavnik EU Havijer Solana, najavljujući sjutrašnju posjetu Sarajevu gdje će zajedno sa američkim potpredsjednikom Bajdenom razgovarati sa liderima Bosne i Hercegovine.

Još bliže istini bi bilo da će se ozbiljna transformacija EUFOR-a desiti, ali ne danas. Tako su ministri odbrane, nakon što su se susreli sa kolegama zaduženim za vanjske poslove evropskih članica, poručili kako jesu ispunjeni svi vojni ciljevi misije Altea, ali da će transformacija sačekati odgovarajuće političke prilike. Drugim riječima, politički konsenzus domaćih snaga oko toga kakvu zemlju žele i šta su spremni u tom cilju učiniti, potom zatvaranje ureda visokog predstavnika i istovremeno puno angažovanje specijalnog predstavnika Brisela, a onda i drugačiji oblik evropskog sigurnosnog prisustva na terenu, savjetodavnog, misije obuke.

"Nije odlučeno da li će se tranzicija misije desiti možda u novembru ove godine, ali je jednoglasna odluka da ne vučemo ishitrene poteze, da ne povlačimo snage bez dodatnih političkih razgovora i dijaloga sa BiH o njihovom učešću u tome i transformaciji u više misiju obuke nego izvršnu misiju. Ali, za sada ne postoji tačan datum kada će to biti odlučeno”, kazao je ministar odbrane Češke i predsjedavajući Vijećem ministara Martin Bartak.

Sigurnosna pitanja su u najužoj vezi sa političkim, poručili su danas ministri. Ukupne prilike u zemlji će presuditi o subini ne samo misije Altea, već i o budućnosti zemlje i njenim evropskim aspiracijama, prilike u čijoj stabilizaciji EU treba da da svoj doprinos.

"Treba da osnažimo naše angažovanje u BiH, ali u isto vrijeme, treba da održimo pritisak na lidere u Bosni i Hercegovini da ispune pet plus dva uvjete i ciljeve, posebno pitanje državne imovine, vladavinu prava, fiskalnu održivost sistema, te osnaže kapacitet uprave kako bi se uspješno primjenio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Naš politički i sigurnosni angažman u zemlji su dva neodvojiva dijela jedinstvenog procesa", naglasio je ministar vanjskih poslova Češke i predsjedavajući Vijećem ministara, Jan Kohut.

Sve u svemu, dovoljno razloga za posjetu Sarajevu. Dolazak i američkog potredsjednika u BiH je visokom predstavniku EU, Havijeru Solani, stvorio jedinstvenu priliku da zajedno sa visokim američkim gostom govori jednim glasom bosanskim liderima o tome kako Brisel i Vašington vide BiH i njenu budućnost.

"Imaću sutra priliku da posjetim bosanske lidere zajedno sa potpredsjednikom Amerike, Bajdenom. Bićemo tamo zajedno cijeli dan i razgovaraćemo sa Predsjedništvom, vladom, liderima političkih stranaka i da prenesemo vrlo jasnu poruku o zajedničkoj filozofiji, stavu Amerike i EU o BiH", kazao je Solana.

U vrijeme dok se održavao skup u Vijeću ministara, na drugoj strani ulice su vatrogasci Brisela gasili požar u zgradi Evropske komisije. Požar, čiji uzrok još nije poznat, istjerao je na ulicu sve koji su se našli u Komisiji, a kod prolaznika izazvao znatiželju. Jedni su se prisjetili nedavne promocije tehničkih i sigurnosnih rješenja primjenjenih u zgradi Komisije, nazvanih rješenjima budućnosti, a drugi su se zapitali da li napuštanje zgrade centralne evropske institucije ima možda i neko simbolično značenje.

XS
SM
MD
LG