Linkovi

Predsednik Obama održao govor diplomcima univerziteta Notr Dam


Predsednik Obama pozvao je na razumevanje obe strane u debati o abortusu tokom obraćanja diplomcima univerziteta Notr Dam u Indijani.

Citirajući pokojnog afroameričkog lidera u borbi za gradjanska prava, Martina Lutera Kinga Mladjeg, Obama je rekao da "nije lako pronaći dodirne tačke i priznati da su naše sudbine povezane." Predsednik je naglasio da bi, mada su gledišta u debati o aborutsu na odredjenom nivbou, "nepomirljiva" Amerikanci trebalo da ostanu čvrsto pri svojim principima, ali bez da demonizuju one koji imaju isto tako snažna uverenja na drugoj strani.

Poziv Univerziteta Notr Dam povezanog sa katoličkom crkvom, predsediku Obami da održi govor prilikom dodeljevanja diploma studentima i pri tom primi počasni doktorat, izazvao je proteste onih koji se ne slažu sa njegovom podrškom pravu na abortus i istraživanjima koja koriste matične ćelije. Policija je uhapsila najmanje 19 demonstranata koji su protestovali protiv nastupa predsednika Obame.

Prva dama Mišel Obama je u subotu takodje održala govor prvoj generaciji diplomaca novog univerziteta Kalifornije u Mersedu, kojom prilikom je pozvala diplomce da uliju nadu drugima služeći sopstvenim zajednicama.

XS
SM
MD
LG