Linkovi

Predsednik Šri Lanke proglasio pobedu nad Tamilskim tigrovima


Predsjednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa saopštio je da je vojska porazila pobunjeničke Tamilske tigrove, nakon gotovo tri decenije građanskog rata. Radžapaksa je, tokom govora u Jordanu, kazao da se vraća u zemlju koja je oslobođena od, kako je naveo, varvarskih akcija pobunjenika. Takođe je napore vojske nazavo humanitarnom operacijom bez presedana.

Portparol vojske je prethodno rekao da vojnici sada kontrolišu cjelokupnu obalu, nakon što su trupe opkolile pobunjenika sa sjevera i juga. Takođe je naveo da se pobunjenici pripremaju da izvrše masovno samoubistvo. Tamilski tigrovi se međutim nisu predali, niti direktno priznali poraz. Jedan od zvaničnika pobunjeničkih snaga je saopštio da su pobunjenici spremni da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se krvoproliće odmah zaustavilo. Vlada Šri Lanke više puta je odbacila pozive na prekid vatre.

Britanski premijer Gordon Braun je u međuvremenu upozorio tu zemlju da će trpjeti posljedice zato što nije spriječila sukobe i što humanitarnim organizacijama nije dozvolila pristup borbenoj zoni. Šef kabineta generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija trebalo bi danas da doputuje u Šri Lanku kako bi pokušao da izdejstvuje mirno okončanje sukoba.

XS
SM
MD
LG