Linkovi

Obama imenovao republikanskog guvernera za ambasadora u Kini


Predsjednik Barak Obama je, u redovnom subotnjem obraćanju naciji, kazao da napori na poboljšanju propalog zdravstvenog sistema i reformisanju energetskog sektora pokazuju da Amerika izgrađuje novu osnovu za dugoročni prosperitet.

Obama je pohvalio zakonodavce što su okupili dugogodišnje rivale u energetskoj industriji kako bi izradili novi zakon o energetskoj reformi. Predsjednik je naglasio da će se predloženim planom smanjiti zavisnost Sjedinjenih Država od nafte iz inostranstva i otvoriti milioni radnih mjesta. Takođe je pozdravio riješenost zdravstvenih organizacija da smanje troškove zaštite za dve hiljade milijardi dolara u narednih 10 godina.

U republikanskom odgovoru na Obamino obraćanje, kongresmen iz Luizijane Čarls Bustani saglasio se da je neophodna reforma sistema zdravstvene zaštite, ali i upozorio da potrošačima ne bi trebalo ponuditi mogućnost dobijanja vladinog zdravstvenog osiguranja.

Predsjednik Obama danas je inače imenovao republikanskog guvernera Džona Hantsmena za ambasadora Sjedinjenih Država u Kini. Obama je u Bijeloj kući istakao značaj tog položaja, zbog uloge Kine u rješavanju glavnih svjetskih izazova. Hantsmen je prihvatio nominaciju, koju bi trebalo da potvrdi Senat.

Guverner savezene države Jute prethodno je bio ambasador u Singapuru. Tokom boravka na Tajvanu, kao mormonski misionar, naučio je da govori mandarinski i takođe je usvojio dijete iz Kine. Bijela Kuća saopštila je da Hantsmen poštuje ponosne kineske tradicije i da ga je iskustvo pripremilo da bude iskren sa Kinom, kada postoje neslaganje u pogledu ljudskih prava, demokratije i drugih pitanja. Guverner Jute takođe se pominje kao mogući Obamin rival na predsjedničkim izborima 2012. godine.

XS
SM
MD
LG