Linkovi

Ubedljiva pobeda vladajuće koalicije na izborima u Indiji


Vladajuća koalicija u Indiji, predvođena strankom Kongres, osvojila je ubjediljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, čime su se stvorili uslovi za drugi mandat premijera Manmohana Singa.

Indijski premijer je, na konferenciji za novinare, pozvao na formiranje snažne, stabilne i sekularne vlade, dodaviši da je narod u Indiji veoma jasno izrazio svoju volju. Predsjednica stranke Kongres Sonja Gandi naglasila je da su Indijci napravili pravi izbor. Glavni opozicioni savez, predvođen strankom Hindu nacionalista Baratije Džanate, priznao je poraz, naglašavajući da prihavata odluku naroda.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, vladajući savez osvojio je više od 260 od 543 poslanička mjesta, a opozicioni blok 160. Vladajućoj koaliciji su za apsolutnu većinu međutim potrebna 272 poslanička mjesta. Analitičari ipak ističu da ubjedljiva pobjeda vladajuće stranke znači da će Indija imati stabilnu, a ne oslabljenu koalicionu vladu koju su mnogi očekivali.

Oko 742 miliona ljudi imalo je pravo glasa na izborima koji su održani u pet faza, od kojih je poslednja okočana 13. maja.

Predsjednik Barak Obama čestitao je Indiji na, kako je naveo, istorijskim parlamentarnim izborima koji su osnažili demokratiju u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG