Linkovi

Zakonodavci razmatraju novu strategiju za Pakistan i Avganistan


Nova strategija predsednika Baraka Obame u Pakistanu i Avganistanu izložena je povećanoj proveri u Kongresu, s obzirom da zakonodavci razmatraju predlog za povećanje vojne i ekonomske pomoći tim zemljama. Zakonodavci traže veću odgovornost, a pojedini postavljaju pitanje da li je povećanje pomoći pravi odgovor. Analitičari u Vašingtonu takođe odmeravaju elemente nove strategije.

Pobunjenici iz redova Talibana su proteklih dana izvodili napade sa obe strane pakistanske granice sa Avganistanom. Izvršili su samoubilačke napade u objektima avganistanske vlade i pored američke vojne baze u pokrajini Host. Meta su im bili i kamioni koji transportuju materijal NATO-a u blizini Pešavara u Pakistanu. Talibanska pobuna je pojačala raspravu u Vašingtonu o novoj strategiji predsednika Obame za taj region.

Predsednik Obama uspeh u Avganistanu povezuje sa stabilnošću u Pakistanu, gde raste uticaj radikalnog talibanskog pokreta.

„Imamo jasan i precizan cilj: da razbijemo, razoružamo i pobedimo al-Kaidu u Pakistanu i Avganistanu,“ naglasio je predsednik Obama.

Predsednik je zatražio od Kongresa hitnu pomoć za borbu protiv pobune u Pakistanu u iznosu od 400 miliona dolara. Takođe je zatražio znatno povećanje pomoći za razvoj Avganistana. Međutim, pojedini senatori tvrde da je Bušova administracija izdvojila za Pakistan više od 12 milijardi dolara, ali da to nije donelo konkretne rezultate. Na pretresu u jednom od senatskih odbora pre nekoliko dana, zakonodavci iz obe stranke su zatražili veću odgovornost za pomoć koja se izdvaja i za Pakistan i za Avganistan. Republikanski senator Džejms Riš kaže da ga je zapanjio nedostatak napretka u Avganistanu, koji je nazvao „crnom rupom“ bez dna.

„Ostanete bez daha kada pomislite na količinu novca, na američke živote koje smo izgubili tamo, a imate vladu koja možda kontroliše prestonička predgrađa,“ kaže Riš.

Ričard Holbruk, specijalni izaslanik za Pakistan i Avganistan, uzvratio je da će se uspostaviti odrednice za odmeravanje napretka. Ali i povećanje obima trupa u Avganistanu izaziva zabrinutost. Obama je naredio da se u Avganistan uputi još 21 hiljada vojnika da bi se pojačala dejstva na jugu zemlje. Međutim, demokratski senator Ras Fejngold kaže da ga plaši da bi to moglo da natera borce Talibana i Al-kaide da pobegnu u Pakistan.

„Da li ste sigurni da gomilanje trupa u Avganistanu neće biti kontraproduktivno u pogledu Pakistana,“ upitao je Fajngold.

„Nisam. Siguran sam jedino da smo svesni problema koji intenzivno rešavamo sa pakistanskom armijom,“ odgovorio je Holbruk.

On je objasnio da Sjedinjene Države podstiču Pakistan da prebaci više trupa na zapadnu granicu. Pojedini analitičarii kažu da Avganistan neće moći da se stabilizuje isključivo vojnim sredstvima. Oni smatraju da će Avganistanska vlada morati da suzbije proizvodnju opijuma i prekine korupciju.

„Njima je potreban neko ko će da donosi odluke o zemljištu i imovinskim sporovima i sprovodi ih. Neuspeh u razvijanju sistema vladavine zakona koji rešava takve probleme, otvorio je prostor koji omogućava delovanje Talibana. Moramo na to da se usredsredimo,“ smatra Fred Kejgan, ekspert za terorizam.

Analitičari navode da će predsednik Obama takođe morati da pronađe efikasnije načine povećanja i poboljšanja avganistanskih bezbednosnih snaga i poveća sposobnost Sjedinjenih Država da prevaziđu propagandu Talibana i Al-kaide.


XS
SM
MD
LG