Linkovi

Holder o metodama saslušavanja i sudbini zatvorenika iz Gvantanama


Tokom pretresa na Kapitol hilu u četvrtak, američki sekretar za pravosuđe Erik Holder odgovarao je na pitanja o načinima saslušavanja koje je odobrila Bušova administracija i o izgledima pokretanja istrage o pravnim osnovama tih metoda. Holder je takođe odgovarao na pitanja zakonodavaca republikanske manjine o tome da li će zatvorenici iz Zaliva Gvantanamo na Kubi biti prebačeni u Sjedinjene Države.

Sekretar za pravosuđe Holder je rekao da se pribiližava kraju istraga o profesionalnoj odgovornosti branilaca bivše Kancelarije za pravne savete, koji su izneli pravno mišljenje o pooštrenim metodama saslušavanja. Rekavši da će istraga verovatno da bude okončana narednih nedelja, Holder je bez iznošenja detalja rekao da su branioci pod istragom uputili svoje odgovore na prvu verziju izveštaja. Posle otkrića da su američki operativci koristili takozvano simulirano davljenje tokom saslušavanja glavnih pripadnika Al-kaide, sve veći broj demokratskih zakonodavaca zahteva da bude formirana nezavisna komisija ili imenovan posebni tužilac za istraživanje takve prakse.

Evo, kako je Holder odgovorio na pitanje predsedavajućeg Odbora za pravosuđe, Džona Konjersa, o tome da li bi podržao osnivanje komisije:

„Ako bi proces bio uspostavljen, očigledno je da bismo delovali usaglašeno i sarađivali, ali kao što sam rekao, odluku o tome ostavljam vama,“ rekao je Holder.

Ponavaljajući stav predsednika Baraka Obame da agenti koji su se oslanjali na pravno mišljenje Bušove administracije ne treba da budu predmet gonjenja, Holder je istakao da odluka o postavljanju specijalnog tužioca zavisi od daljeg toka stvari. Jučerašnjim pretresom su, inače, dominirala pitanja o procesu zatvaranja pritvornog centra u Zalivu Gvantanamo, koji je najavila Obamina administracija i šta će se dogoditi sa oko 200 tamošnjih zatvorenika.
Među pritvorenima u Gvantanamou je i 17 Ujgura, muslimana iz zapadnog dela Kine, koji su u Gvantanamu od 2002. godine, uprkos zvaničnom američkom objašnjenju da nisu neprijateljski borci. Zatvoreni Ujguri brinu da će u Kini, ako budu vraćeni, biti izloženi progonu. Bušova administracija, kao i sadašnja Obamina, nisu uspele da nađu treću zemlju koja bi ih primila. Sekretar za pravosuđe Holder ovako je odgovorio republikanskom zakonodavcu Lamaru Smitu, koji je ustvrdio da Ujguri predstavljaju terorističku opasnost:

„Prilikom oslobađanja iz pritvora, transfera iz Gvantanama, administraciju će rukovoditi bezbednost američkog naroda. Nećemo preduzeti ništa što bi bilo rizično za američki narod,“ rekao je Holder.

Sekretar za pravosuđe je takođe naveo da je u toku istraga o uništavanju video materijala Centralne obaveštajne agencije o saslušavanju pritvorenika, ali nije hteo da kaže kada će biti okončana.

XS
SM
MD
LG