Linkovi

Predsednik Obama pozvao diplomce da svet učine boljim


Predsednik Obama održao je govor na ceremoniji predaje diploma studentima Univerziteta države Arizone, na američkom jugozapadu. Predsednik je rekao da generacija 2009. završava koledž u vreme ekonomskih neizvesnosti, ali je pozvao diplomce da iskoriste priliku da svet učine boljim.

„Znam da početak karijere u nemirnim vremenima nije lak. Medjutim, to je takodje privilegija. Jer, trenuci poput ovog primoravaju nas da se zalažemo još više i da u sebi otkrijemo talente koje nismo znali da posedujemo - da pronadjemo veličinu koja leži u svima nama,“ rekao je predsednik Obama.

Bio je to u velikoj meri klasičan govor kakvi se drže na ceremonijama predaje diploma. Obama nije dao nikakve izjave o političkim pitanjima. Umesto toga, njegov govor je imao za cilj da inspiriše. On je poručio diplomcima da u životu ne bi trebalo da ih nadahnjuju novac, slava ili moć, već viši ciljevi.

„Spremnost da sledite svoju strast, bez obzira da li će vas ona dovesti do bogatstva i slave. Spremnost da dovodite u pitanje konvencionalne mudrosti i preispitujete stare dogme,“ rekao je Obama.

Predsednik je govorio o, kako se izrazio, sebičnosti i neodgovornosti Volstrita i Vašingtona, koji su doveli do nacionalne ekonomske krize, istakavši da je došlo vreme da se stvari rade drugačije.

„Za to će nam biti potrebna vaša pomoć. Trebaće nam mladi ljudi poput vas.
Trebaju nam vaša odvažnost i entuzijazam, vaša energija.“


Obama je toplo dočekan na ovom univerzitetu u Tempeu, u Arizoni, a njegov sinoćnji govor bio je tek prvi od ukupno tri govora na ceremonijama predaje diploma, koje je predsednik zakazao za ovaj mesec.

Prijem će verovatno biti drugačiji u nedelju, kad predsednik bude govorio na univerzitetu Notr Dejm, u Indijani, državi na srednjem zapadu. Taj univerzitet je povezan za katoličkom crkvom, koja podržava zabranu abortusa. Protivnici abortusa već najavljuju da će se njihov glas itekako čuti kada predsednik, koji inače podržava pravo na abortus, bude stigao na univerzitet.

XS
SM
MD
LG