Linkovi

Slučaj "Šinavatra" izazivao brojne reakcije u Crnoj Gori


Dok slučaj izdavanja crnogorskog pasoša bivšem premijeru Tajlanda Taksinu Šinavatri puni stranice svjetskih medija, u crnogorskom ministarstvima inostranih i unutrašnjih poslova tvrde da im se još niko od tajlandskih zvaničnika nije obraćao povodom tog pitanja.

Crnogorski mediji objavili su da je tajlandski MIP naložio svojim diplomatama da istraže jesu li crnogorske vlasti izdale pasoš odbjeglom Šinavatri, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije.

Za to vrijeme, Šinavatrin savjetnik Nopadon Patama potvrdio je za kinesku agenciju Sinhua i američki Asošijeted press da bivši premijer Tajlanda ima crnogorski pasoš, kao i da razmatra kupovinu ostrva Sveti Nikola kod Budve.

Nopadon je potvrdio da Šinavatra ima još nekoliko pasoša, prenosi AP, jer kako je naveo, ‘’lideri nekoliko zemalja saosjećaju sa njegovim položajem i znaju kakvu je nepravdu pretrpio’’, prenose podgoričke ‘’Vijesti’’. Nedavno je nešto slično uradila i Nikaragva, koja je Šinavatru imenovala za ‘’ambasadora u specijalnoj misiji’’, izdala mu pasoš, a sada od njega očekuje investicije.

Na današnjoj press konferenciji održanoj drugim povodom, ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ponovo je bio zatrpan pitanjima o Šinavatri. Međutim, nije rekao ništa novo:

‘’Pogledajte Ustav Crne Gore, pogledajte Zakon o putnim ispravama i pogledajte Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ja sam napravio grešku kada sam početkom godine dao neka imena. Takvu grešku više neću ponavljati i nećemo više saopštavati lične podatke, jer je to po zakonu zabranjeno’’.

Pozadina izdavanja pasoša, osim pomenutog saosjećanja, mogla bi biti Šinavatrin interes da kupi budvansko ostrvo Sveti Nikola, popularno nazvano Havaji. Vlasnik ostrva je srpski beznismen u bjekstvu Stanko Subotić, koji je za kupovinu ostrva podigao kredit kod Prve banke u kojoj akcije ima i premijer Milo Đukanović. Međutim, budući da Subitić ne otplaćuje kredit, Prva banka sada na aukciji prodaje Havaje za 21 milion eura. Šinavatra je, preko svog advokata, već izrazio interes za kupovinu.

Iz NVO MANS najavili su da će pokrenuti proceduru za podnošenje tužbe pred Upravnim sudom protiv MUP-a ukoliko taj resor nastavi da ignoriše slučaj Šinavatra.

‘’Ministar Kalamperović je dužan i obavezan da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i da nam dostavi odgovor. On je, naravno, kao javni funkcioner dužan i obavezan da javnosti i medijima objasni šta se dešava u ovom slučaju. On nije privatno lice i on nema pravo da izjavi da o tome neće ništa da kaže. On će o tome morati da kaže danas, sjutra ili za mjesec-da li nama u Crnoj Gori ili međunarodnoj zajednici. Ali, sasvim sigurno, ćutanjem neće izbjeći sopstvenu odgovornost’’, kazala je direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Istovremeno, tajlandski mediji objavili su izjavu jednog zvaničnika te zemlje koji je kazao da su njihove ambasade u Mađarskoj, Kini i pri UN zadužene da provjere da li Taksin ima crnogorski pasoš. Bangkok je od UAR i Nikaragve tražio i njegovo izručenje, jer je Šinavatra lani pobjegao iz zemlje uoči izricanja presude.

U Crnoj Gori, uprkos neminovnom usporavanju liberalizacije viznog režima zbog ovog slučaja, mnogo zbijaju šale i pitaju se iz kojeg je crnogorskog plemena Taksin Šinavatra.



XS
SM
MD
LG