Linkovi

Kesić: Poseta potpredsednika SAD Srbiji značajna pod bilo kakvim okolnostima


O očekivanjima od predstojeće posete potpredsednika SAD, Džozefa Bajdena, Beogradu, Prištini i Sarajevu, razgovarali smo sa političkim analitičarem i saradnikom vašingtonske konsultatnske firme "TSM", Obradom Kesićem.

Kesić: "Prvo, moramo da kažemo da je poseta potpredsednika Amerike Srbiji značajna stvar pod bilo kakvim oklnostima, i po samoj simoblici je značajna, ali nažalost situacija u odnosima Amerike i Srbije nije normalna, tako da ne možemo očekivati nešto mimo tih generalnih okvira. Pre svega, imamo problem da je politika uslovljavanja američke administracije i dalje glavni temelj američke politike prema Srbiji. Mislim da posetu potpredsednika Bajdena treba sagledati u skladu sa tom politikom i verujem da će potpredsednik da pokuša da iznese neke ključne stavove Obamine administracije što se tiče spoljne politike, odnosno da Amerika mnogo skromnije, bar za sada, saradjuje sa zemljama širom sveta, ali iskreno nastoji da pronadje neke zajedničke tačke za izgradnju boljih odnosa, a problematična pitanja u odnosima sa specifičnim zemljama ostavi sa strane i da mimo nekih otvorenih pitanja izgradi mnogo korektnije odnose. Mislim da će potpredsednik pokušati da izvede, rekao bih, „malo čudo“ i da pokaže da je Amerika potpuno otvorena prema Srbiji, potpuno spremna ne samo za korektne, već i za dobre odnose, ali će to da bude težak izazov u kontekstu politike uslovljavanja, pogotovo vezane za pitanje nezavisnosti Kosova. Uz to imamo još par otvorenih pitanja, pa i kada ostavimo po strani saradnju sa Haškim tribunalom, imamo pitanje odnosa Beograda sa Banja Lukom, gde sve više nevladine organizacije i lobisti, koji predstalvjaju samo jednu stranu - bošnjačku pokušavaju da povežu pitanje saradnje Srbije sa medjunarodnom zajednicom sa vršenjem pritiska na vladu Repubulike Srpske kako bi Beograd normalizovao odnose ne samo sa Amerikom, već i sa Evropskom unijom. Naravno, tu su i odnosi Srbije sa Rusijom, što se često postavlja ovde od strane raznih aktivista, koji bi voleli da se uslovljavaju i odnosi Srbije sa Rusijom. Ja stoga mislim da je to izazov ne samo za potpredsednika Bajdena već i za Srbiju."

Glas Amerike: Šta biste rekli o poseti potpredsednika Bajdena Prištini i Sarajevu?

Kesić: "Mislim da tu postoji problem zato što će, kako god da se organizuju takve posete, poruke u celini biti kontradiktorne. Tokom poseta potpredsednik Bajdan će morati da govori o potrebi da se sačuva teritorijalni integritet i suverenitet i Bosne i Hercegovine i Kosova, kao zemalja koje Amerika podržava i čiji je, u slučaju Kosova, bila glavni arhitekta nezavisnosti, a da istovremeno uputi neku pomirljivu poruku Srbiji. To će biti vrlo teško, pošto imamo situacijiu da se Srbiji poručuje da, za razliku od celog sveta, nema pravo na teritorijalni integritet i suverenitet i da je pitanje nezavisnosti Kosova izuzetak u medjunarodnim odnosima, a istovremeno se žestoko zalaže za teritorijalni integritet i Bosne i Hercegovine i Kosova."

XS
SM
MD
LG