Linkovi

Manje kuća i stanova na tržištu u SAD


Najnoviji podaci o američkoj privredi nagoveštavaju da je najgori period na tržištu kuća i stanova možda prošao. Posrednička firma na internetu, Zip Rielti, kaže da je u najvećem delu Sjedinjenih Država broj ponuđenih kuća i stanova opao, što je doprinelo stabilizaciji cena. Finansijski stručnjaci kažu da je to ohrabrujuća novost i još jedan znak da oporavak privrede možda nije daleko.

Stručnjaci kažu da je snažno stambeno tržište ključno za ekonomski oporavak, a sada ima i znakova da su kupci ponovo aktivni. Internet posrednička firma Zip rialiti kaže da ne smo što je broj potencijalnih kupaca porastao već je i broj ponuđenih kuća i stanova opao. Direktor "Zip Rieltija", Pet Lašinski.

„Nivo ponuđenih kuća opao je u sezoni u kojoj obično raste, dok je prosečna cena ponuđenih kuća krenula na gore“, kaže Lašinski.

Broj ponuđenih kuća i stanova odražava zdravlje tog tržišta, tako što omogućava procenu koliko dugo će ostati u prodaji. Prosek je šest meseci, dok "Zip Rielti" kaže da je od oktobra do aprila opao sa gotovo 11 na oko 8 i po meseci. Glavni ekonomista Nacionalnog udruženja posrednika, Lorens Jin, kaže da, kada ponuda pada, cene obično rastu.

„To što ponuda opada nagoveštava da će cene kuća početi da se stabilizuju, a ponegde će možda početi i da rastu. Dakle, pad tog tržišta, koji traje već tri godine, možda je pri kraju“, kaže Jin.

Pet Lašinski kaže da na to utiče više faktora – među njima niske cene, niske kamate i smanjenje poreske osnovice za 8 hiljada dolara, za one koji kupuju prvi put.

„Pojavili su se uzbuđenje i strast neviđeni u poslednjih 18 meseci“, kaže Lašinski.

Ali optimizam na tržištu ne znači da će oduzimanje kuća onima koji ne mogu da ih otplaćuju uskoro prestati. Nezaposlenost je još visoka i kredit je teško dobiti.

Još jedan znak da se ekonomske nevolje možda ublažavaju je jučerašnja vest da je banka Sitigrup, tokom prva tri meseca, odobrila stambene kredite u vrednosti od preko milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG