Linkovi

Ekonomisti podeljeni u pogledu izgleda za ekonomski oporavak


Poznati ekonomski eksperti iznijeli su različita mišljenja o izgledima za ekonomski oporavak u zemljama širom svijeta. Pojedini ističu da je najgore možda prošlo, dok su drugi, međutim, izrazili pesimizam u pogledu ekonomske situacije.

U anketi, koju je sprovela agencija Blumberg, ekonomisti predviđaju da će stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama dalje rasti tokom godine. Takođe očekuju da će se privredna aktivnost u najvećoj svjetskoj ekonomiji smanjiti za 1,9 odsto u aprilu, maju i junu, da bi krajem godine bio zabilježen umjeren rast.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Pol Krugman, rekao je da Sjedinjene Države i ostale vlade moraju da urade više od usvajanja stimulativnih paketa i snižavanja kamatnih stopa. Krugman je naglasio da polovične mjere neće mnogo pomoći bankama i da neće podstaći rast.Šef evropske centralne banke Žan Klod Triše je međutim juče kazao da je globalna ekonomija izašla iz najtežeg dijela recesije i da su se stekli uslovi za rast.

U Sjedinjenim Državama u međuvremenu je u prva tri mjeseca ove godine zabilježen pad cijena nekretnina za 14 odsto. Nacionalna asocijacija agenata za nekretnine saopštila je da je padu cijena u 44 američke savezne države doprinijela prodaja zaplijenjenih kuća. U odvojenom izvještaju navodi se da se američki trgovinski deficit povećao za više od pet odsto, zbog smanjene potražnje za američkim proizvodima.

XS
SM
MD
LG