Linkovi

Posada šatla Atlantis popravlja svemirski teleskop Habl


Američki šatl Atlantis i njegova sedmočlana posada poleteli su juče iz Svemirskog centra Kenedi, na Floridi, sa zadatakom da poprave svemirski teleskop Habl. Pored toga, Habl će dobiti neke nove uređaje koji su poslednja reč tehnike.

Svemirski šatl Atlantis poleteo je juče sa Floride u 11-dnevnu misiju popravke svemirskog teleskopa. Vreme je bilo lepo, pa je lansiranje posmatralo više hiljada ljudi. Posada planira pet izlazaka u slobodan prostor radi popravki i instaliranja novih kamera i druge opreme.
Kit Vajlis je menadžer misije servisiranja Habla. On i njegov tim, u Svemirskom centru Godard, nedaleko od Vašingtona, kontrolisaće Habl tokom popravki.

„Zamenićemo ili popraviti četiri instrumenta, zatim baterije, žiroskope, senzore finih pokreta i zaštitni omotač teleskopa. Biće mnogo posla pa ćemo morati da budemo vrlo efikasni“, kaže Vejlis.

Teleskop Habl postavila je u orbitu posada Diskaverija, 1990. Od tada, njime je napravljeno na hiljade zapanjujućih snimaka vasione, a teleskop je koristilo oko četiri hiljade astronoma širom sveta. Naučnici kažu da su im ti snimci pružili nove podatke o starosti svemira i potvrdu teorije da se on ubrzano širi. Mario Livio, viši astrofizičar u Naučnom institutu za teleskop Habl kaže:

„Habl je prevazišao granicu između nauke i opšte kulture i postao deo te kulture. Danas gotovo da ne postoji osoba koja ne zna za taj teleskop“.

Teleksop Habl je već četiri puta popravljan, a NASA kaže da je ovo poslednji put. Naučnici se nadaju da će posle ovog servisa Habl funkcionisati još najmanje 5 godina. Mario Livio ističe da će teleskop nastaviti da proširuje saznanja o svemiru:

„Ako sve bude u redu i urade sve što planiraju, imaćemo teleskop sa najboljim ikada sastavljenim kompletom instrumenata. Budućnost Habla je još pred nama, iako već ima sjajnu prošlost“.

NASA kaže da je zbog veoma visoke orbite Habla, ova misija šatla znatno opasnija od drugih. Zbog toga je još jedan šatl postavljen na rampu, spreman da pritekne u pomoć Atlantisu u slučaju neke nezgode.

XS
SM
MD
LG