Linkovi

Trećina ptičjih vrsta u Sjedinjenim Državama na listi ugroženih


Gotovo trećina ptičjih vrsta u Sjedinjenim Državama je ugrožena, ili je u opasnosti, ili u značajnom opadanju. To je zaključak nedavno objavljenog izveštaja sastavljenog na osnovu najobimnije studije ikada sprovedene u ovoj zemlji. Među faktorima koji doprinose nestajanju ptica su promena klime, gubitak prirodnih staništa i širenje grabljivih vrsta.

Gotovo trećina od 800 ptičjih vrsta u Americi već izumire ili je u opasnosti. To je alarmantan zaključak američke Agencije za prirodne resurse, iznet na nedavnoj konferenciji za štampu. Sekretar za prirodne resurse, Ken Salazar, okarakterisao ga je kao zvono za uzbunu.

Ovaj izveštaj je rudnički kanarinac za ptičju populaciju“, rekao je Salazar.

Salazar je pritom mislio na kanarince koji su nekada upozoravali kopače uglja na pojavu metana. Ako bi ptica uginula to je bio znak za hitnu evakuaciju. Slično tome, smanjenje ptičje populacije navedeno u izveštaju smatra se za nagoveštaj još ozbiljnije opasnosti po prirodu.

Džon Fliker je direktor Nacionalnog udruženja Audibon.

Poruka je jasna, prirodna staništa se gube alarmantnom brzinom, a promena klime preti budućnosti planete,“ kaže Fliker.

Promena klime, gubitak prirodnih staništa i pojava agresivnijih vrsta životinja navode se kao najvažniji razlozi. Te pojave najočiglednije su na Havajima, gde je opstanak ptica ugroženiji nego drugde u Sjedinjenim Državama. Džon Ficpatrik je direktor Ornitološke laboratorije na univerzitetu Kornel. „Havaji su na ivici ekološke katastrofe,“ kaže on.

Ficpatrik se pozvao na otkriće da je gotovo 40 odsto havajskih ptica u naglom opadanju. Mnoge vrste nisu viđene već 40 godina i možda su već izumrle. U izveštaju se kaže da preostalima prete zagađenja, preterano ribarenje i zagrevanje mora.

Pored gubitka staništa i promene klime pticama prete i druge opasnosti, kao što su antenski stubovi i zastakljene građevine, seča šuma, agresivne vrste, kao što su pacovi, pa čak i mačke. Posebna opasnost su pesticidi, kaže Den Šrejder, predsednik Američkog udruženja za konzervaciju ptica.

Mnogi od pesticida najopasnijih za ptice su zabranjeni ili ograničeni i malo ih je na tržištu. Ali mnogi koji su ovde zabranjeni koriste se u drugim zemljama, gde truju ptice selice,“ kaže Šrejder.

Stručnjaci se slažu da nastojanja na konzervaciji deluju i da nije suviše kasno za spašavanje ugroženih vrsta. Sekretar za prirodne resurse, Ken Slazar.


Ovaj izveštaj treba da bude poziv na akciju, što je nešto što možemo da uradimo, pa stoga uvodimo novu etiku konzervacije da bismo obnovili ptičju populaciju,“ kaže Salazar.

Ptice poput nekih vrsta orlova, čaplji i sokola primeri su efikasnosti konzervacije. Te ptice nekada su bile na ivici izumiranja, ali je njihova populacija obnovljena i nastavlja da raste.

XS
SM
MD
LG