Linkovi

Obama najavio uštede od 2 hiljade milijarde dolara u zdravstvu


Predsednik Obama je objavio plan o uštedi gotovo dve hiljade milijardi dolara u zdravstvu, u narednih 10 godina. Predstavnici šest udruženja – osiguravajućih i farmaceutskih kompanija, bolnica, lekara i zdravstvenih radnika, postigli su danas u Beloj kući dogovor, koji će, kako se predsednik Obama nada, omogućiti usvajanje njegovog plana o reformi sistema zdravstvenog osiguranja.

Predstavnici najuticajnijih udruženja u zdravstvu pružili su podršku planu predsednika Obame koji je današnji sastanak nazvao istorijskim.

„Ovde su predstavnici udruženja koja zastupaju različite intrerese. Ono što nas je okupilo je saznanje da ne možemo da nastavimo istim opasnim putem kojim smo išli godinama. Cene zdravstvenih usluga su se otrgle kontroli,“ naglasio je predsednik Obama.

Moćna udruženja koja su blokirala plan predsednika Bila Klintona 1993. sada su se saglasila da smanje troškove zdravstvene zaštite za dve hiljade milijardi dolara u narednih 10 godina. To je prvi korak u nastojanju predsednika Obame da progura reformu zdravstvene zaštite kroz Kongres.

Bela kuća se nada da će smanjenjem troškova za 1,5 odsto godišnje milioni Amerikanaca koji trenutno nemaju osiguranje biti u stanju da ga priušte. Administracija ističe da raspolaže dokazima u tom smislu.

„Moguće je da trošimo manje i da dobijemo bolju zdravstvenu zaštitu,“ kaže doktor Eliot Fišer, jedan od autora studije univerziteta Dartmut koja je otkrila da se u zdravstvu razbacuju ogromne sume novca.

„Veliki deo troškova - verovatno oko 30 odsto, odlazi na nepotrebne hospitalizacije, dijagnostičke testove, upute specijalistima, suviše česte posete lekarima i slično,“ dodaje doktor Fišer.

Današnji sastanak u Beloj kući bio je tek početak rasprave o reformi zdravstvene zaštite koju još uvek očekuju brojne prepreke.

XS
SM
MD
LG