Linkovi

Smenjen komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu


Američki vojni funkcioneri saopštili su da je Pentagon smenio komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu, generala Dejvida Mekirnona.

Sekretar za odbranu Robert Gejts saopštio je da je zatražio od Mekirnona da napusti položaj, kako bi omogućio novom vojnom lideru da implementira novu američku strategiju za rat u Avganistanu, naglašavajući da nema zamerki na njegov rad. Takođe je dodao da je za Mekirnonovu zamenu predložio generala Stenlija Mekkristala, koji je do nedavno bio na položaju komandanta specijalnih operacija u američkoj vojsci.

Američka vojska i ekstremisti iz Talibana se za to vreme međusobno optužuju za upotrebu fosforne municije na civilnim područjima. Agencija Asošijeted pres navodi da je američka vojska zabeležila da su ekstremisti koristili fosforne bombe u Avganistanu u najmanje sedam slučajeva od početka 2007. Nezavisna avganistanska Komisija za ljudska prava istražuje da li su fosforne bombe bile korišćene u nedavnom sukobu američkih i talibanskih snaga u pokrajini Fara.


XS
SM
MD
LG