Linkovi

Republikanci kažu da je Obamin plan za zatvaranje Gvantanama „opasan“


Američka opoziciona Republikanska stranka kaže da je „opasan“ plan predsednika Baraka Obame da zatvori vojni zatvor u kubanskom zalivu Gvantanamo. Kako piše novinar Glasa Amerike, Kent Klajn, jedan republikanski član Kongresa izjavio je da taj predsednikov plan ugrožava nacionalnu bezbednost.

Predsednik Obama već odavno obećava da će do januara 2010. ukinuti zatvor Gvantanamo, u kome se nalazi 241 zatvorenik. Senator iz države Mizuri, Kit Bond, kaže da predsednik nema plan kuda da pošalje te zatvorenike.
Iako predsednik Obama nema plan o tome šta uraditi sa tim ubicama, ipak je obećao da će u januaru ukinuti zatvorski centar i tako ispuniti ono što je rekao tokom kampanje. To je opasan slučaj davanja većeg značaja simbolici nego bezbednosti,“ rekao je senator Bond.
U redovnom subotnjem obraćanju Republikanske stranke američkoj javnosti putem radija, senator Bond je rekao da američki građani imaju pravo da znaju gde će zatvorenici biti premešteni.
Sekretar za pravosuđe, Erik Holder, rekao je u četvrtak u Kongresu da teroristi neće biti oslobođeni na američkom tlu i da bezbednost Amerikanaca neće biti dovedena u pitanje. Holder je rekao da Obamina administracija razmatra svaki slučaj pojedinačno i da za sada nije odlučila gde da pošalje zatvorenike.
Senator Bond kaže da Amerikanci ne žele da se navodni terioristi prebace na mesta na kojima bi mogli da obnove terorističku aktivnost.
Znamo da su se neki teroristi, koji su bili u Gvantanamu a kasnije oslobođeni, vratili u borbu. Pentagon je potvrdio da se najmanje 18 oslobođenih zatvorenika vratilo u borbu, dok se za još 43 sumnja da su učinili isto,“ rekao je senator Bond.

XS
SM
MD
LG