Linkovi

Rezultati testa: Američki bankarski sistem ima probleme, ali je stabilan


U četvrtak su objavljeni rezultati takozvanog testa na stres vodećih američkih banaka pokazuju da će 10 vodećih banaka morati da obezbede dodatnih 75 milijardi dolara kapitala da bi se suočile sa eventualnim pogoršanjem uslova poslovanja. Rezultati testa objavljeni su u četvrtak posle zatvaranja berze kako ne bi zaplašili investitore. Medjutim, mnogi analitičari smatraju da je test pokazao da su američke banke u boljem stanju nego što se očekivalo.

Tromesečna analiza stanja vodećih finansijskih institucija potvrdila je informacije koje su već procurele u javnost - da će vodećim američkim bankama biti potreban dodatni kapital u slučaju još ozbiljnije ekonomske krize. Medju tim bankama su Banka Amerike, kojoj će biti potrebne još 34 milijarde doalara, Vels Fargo kome će trebati 13,7 milijardi, i Sitigrup kome nedostaje 5,5 milijardi dolara. Sekretar za finansije Timoti Gajtner izjavio je da će ovaj test uneti jasnoću u finansijski sistem koji se suočava sa priličnom dozom neizvesnosti.

“Rezultati testa će ukloniti sumorni oblak neizvesnoti i pomoći da ojača kapacitet banaka za pozajmljivanje novca. Oni će takodje omogućiti bankama da zamene vladine fondove sa privatnim kapitalom što je pre moguće,” rekao je Gajtner.

U testu su simulirane različite situacije da bi se izmerilli efekti eventualne dublje recesije na banke, uključujući nezaposlenost i snižene cene kuća. Analitičar finansijske firme “Standard i Pur”, Stjuart Pleser, smatra da test pokazuje da američki finansijski sistem, kao i ekonomija u celini, počinje da se oporavlja.

“Mislim da će to pozitivno uticati na poverenje investitora, a možda i na potrošače generalno, pošto se shvata da su banke u stanju da izdrže tip ekonomskog pritiska kojem su sada izložene,” kaže Pleser.

Medjutim, neki analitičari se pitaju da li je test bio dovoljno težak. Džonatan Korpina kaže da test ipak pokazuje da su mnoge američke banke i dalje ranjive.

“Mislim da svi traže neki tračak nade u današnjim naslovima i izveštajima kako bi izvukli neki pozitivan zaključak. Suština je ipak u tome da i dalje imamo neke velike banke kojima su potrebne milijarde dolara da bi mogle da nastave svoje svakodnevne operacije,” ističe Korpina.

Sekretar Gajtner je bio više optimističan, naglasivši da test pokazuje da nije tačno da su sve američke banke slabe.

Ovo je samo početak. Mi ćemo nastaviti da ulažemo napore kako bismo osigurali da finansijski sistem bude u jačoj poziciji, to jest u dovoljno jakoj poziciji da bi obezbedio kredite koji su neophodni za oporavak,” poručio je Gajtner.

Mada neki analitičari smatraju da bi za neke banke nabavljanje dodatnog kapitala moglo da predstavlja problem, investitori na Volstritu su izgleda bili veći optimisti pošto su berzanski indeksi zabeležili dobitke početkom dana u petak.

XS
SM
MD
LG