Linkovi

Prva Kafana u Njujorku


Šetajući psa jednog dana po njujorškom kraju, Alfabet sitiju, Beograđanin Vladimir Ocokoljić je prošlog maja naišao na prostor za iznajmljivanje, koji mu se jako dopao i rešio da otvori Kafanu.

"Zašto ne bismo mi mogli da napravimo neko naše civilizovano mesto koje nije brza hrana i da nisu brkate kelnerice"
, priča Ocokoljić.

Ocokoljić se pre ugostiteljstva bavio arhitekturom, međutim kada su se vlasnici arhitektonske firme u kojoj je radio penzionisali, Vlada je shvatio da je sada možda pravi momenat za promenu profesije. Finansijska kriza, koja je pogodila Sjedinjene Države, a i ostatak sveta, takođe je na neki način zaslužna za pokretanje prvog srpskog restorana na Menhetnu.

"Kriza; da li će arhitektura prva da stane i dobijem ideju, nađem nekog investitora i krene Kafana", kaže vlasnik restorana.

Iskustvo u arhitekturi, osećaj za unutrašnji dizajn, koji inače predaje na fakultetu, i domišljatost, mnogo su pomogli Vladi pri pokretanju novog posla.

"Zajedno sa ocem, sve smo sami napravili. Našli smo npr. stare klupe iz crkve, pa ih prepravili i tapacirali. Popravljali smo i istezali stare stolice. Šank sam našao, onda ga je trebalo rasklopiti i ponovo sklopiti. Na jednom zidu je moja familija, ide od mog pradede na ovamo, a sa druge strane je stari Beograd", objašnjava Ocokoljić.

Prvi srpski restoran na Menhetnu izazvao je veliku pažnju njujorških kritičara, koji su Kafani dali visoke ocene za kvalitet hrane. Glavni kuvar je Grk, koji je diplomirao na French Culinary Institute, a kako Vlada kaže, srpsku hranu nije teško spremiti, već je glavni trik - nabaviti sveže namirnice.

"Jelovnik sam ja smislio. On se razvija, uvek mora nešto da se menja. A tu su hitovi, pošto pola ljudi koji ovde dođu hoće da jedu ćevape. Stalne mušterije koje dolaze, one otkrivaju i druge stvari, što je za mene uspeh, da ne bude sve na ćevapima i bureku", priča Vlada.

Srpska hrana, koja se mahom sastoji od mesa i sadrži dosta masnoće, po svemu sudeći ne bi trebalo da bude toliko popularna među Amerikancima. Međutim, otprilike polovinu mušterija čine stranci koji su zainteresovani da probaju nešto drugačije i autentično, a poznato je da se u restorane pored hrane odlazi i zbog dobre atmosfere. Ališa, koja je u Kafanu došla prvi put kaže, "da su i restoran i način na koji je hrana predstavljena – odlični, a i atmosfera je fenomenalna".

Kao što i sam vlasnik kaže, ovaj restoran ne nudi novokomponovanu zabavu, već atmosfera više podseća na onu iz vremena pre 1990-ih.

"Obožavam da sedim na ovim klupama zato što me podsećaju na kuću moje bake iz Valjeva i uvek kad dođem volim da sedim baš na ovom mestu", priča druga mušterija, Ivana.

Izgleda da je restoran Kafana ono što nam je svima trebalo. Mirno mesto na kojem možemo da dođemo da jedemo hranu kao što su spremale naše bake i da se osećamo kao kod kuće.

XS
SM
MD
LG