Linkovi

Obama i Lavrov istakli pitanja o kojima postoji saglasnost


Barak Obama i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasili su pozitivne aspekte odnosa dve zemlje prilikom susreta u Beloj kući u četvrtak u okviru priprema za posetu predsednika Obame Rusiji u julu.

Tokom kasnijeg razgovora sa novinarima u Ovalnoj kancleariji predsednik Obama i Sergej Lavrov nastojali su da izbegnu sporna pitanja koja dele njihove zemlje. Predsednik Obama je rekao da se nada poboljšanje rusko-američkih odnosa.

“Kao što sam već rekao, mislim da imamo odličnu priliku da preuredimo odnose Sjedinjenih Država i Rusije u nizu pitanja,” rekao je Obama.

Uprkos nesuglasicama u pogledu Gruzije, američke protivraketne odbrane u Evropi i proširenja NATO-a, izjave dvojice državnika novinarima bile su usredsredjene na susret predsednika dve zemlje u julu. To će biti prvi formalni samit predsednika Obame sa njegovim ruskim kolegom. Lavrov je doneo američkom, predsedniku poruku dobrodošlice.

“Još jednom mogu da vam prenesem da predsedik Medvedev zaista ima pozitivna očekivanja u pogledu susreta sa vama u Moskvi u julu,” rekao je Lavrov.

Predsednici Obama i Medvedev nadaju se da će na samitu razmotriti okvir za novi sporazum o strateškom naoružanju. SAD i Rusija počeće 18. maja razgovore o sporazumu koji bi zamenio START I - Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, čija važnost ističe krajem godine. Šef ruske diplomatije se ranije u četvrtak sastao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG