Linkovi

Trudnoća: putovanje koje se pamti


Žene u trudnoći često dobijaju savete o tome šta da jedu i kako da se brinu o svom zdravlju da bi negovale razvoj svojih beba. Ali retko ko ih podstiče da upoznaju ličnost svoje nerodjene bebe. Iz štampe je nedavno izašao vodič pod nazivom: Razglednice iz stomaka. Kako beleži novinarka Glasa Amerike Faiza Elmasri, to je vodič za majke koje čekaju bebe i žele da se sa njima zbliže i pre rođenja.

Dugogodišnje prijateljice Ejmi Maler Binlend i Emili Majls Teri imaju ukupno petoro dece. One kažu da su iz dosadašnjeg iskustva stekle nove perspektive kad je u pitanju trudnoća.

Posle svih porođaja shvatile smo da o svojoj deci znale daleko više dok smo bile u drugom stanju nego što smo to mislile.
To nas je navelo na razgovor o tome koliko zapravo imate uvida u te male ličnosti.
Na primer Emili Teri kaže da se njeno treće dete, Majls, od prvog dana osećao udobno u rukama članova svoje porodice. Medjutim, kad bi ga uzela neka strana osoba on je vrištao. Emili kaže da je izgledalo kao da je rodjen sa nekim saznanjem o svojoj okolini.

Imamo psa koji glasno laje. Moja majka je primetila: Zar nije lepo što se Majls ne budi kad Vili laje? Bez razmišljanja odgovorila sam: „Pa čuo je taj lavež i ranije.“ Kad sam izgovorila te reči, počela sam da razmišljam o svim stvarima koje je on radio i mojim prethodnim trudnoćama - koliko su se razlikovale jedna od druge, iako je u pitanju ista majka. Mislim da su simptomi i iskustva trudnoće u vezi sa bebinim brojnim fizičkim i drugim karakteristikama.“
Obe prijateljice su pisci i znaju da trudnice vole da čitaju knjige o trudnoći, odlučile su da skupa napišu vodič: Razglednice iz stomaka.

„Veliki broj knjiga se fokusira na proces trudnoće, šta bi trebalo ili ne bi trebalo da činite, i za veliki broj knjiga o trudnoći tipična je izvesna vrsta opreznog i anksioznog tona. Mi smo zbilja želele da napišemo nešto što pruža osećaj spokoja i bliskosti.“
Prijateljice su prikupile na desetine priča žena koje su obraćale pažnju na kretnje svojih beba u utrobi i povezivale to sa njihovim karakterom.
Autorke obuhvataju i naučna istraživanja koja podržavaju te anegdote. Neka otkrića su bila iznenadjujuća kaže Teri.
Od 28. nedelje trudnoće, bebe mogu da osete ukus, čuju i vide. Mogu da prave grimase. Mogu da plaču. Mnogo od onoga što čine kad se rode. One dakle vežbaju. Danas primamo tako veliki broj izvanrednih medicinskih informacija o bebi, ali je isto tako važno je da se opustimo i pratimo situaciju.“

Autorke ukazuju da trudnoća nije teret, niti faza u kojoj žena iščekuje veliki dan rodjenja. To je uzbudljivo iskustvo i autorke nude majkama savete za opuštanje, uživanje i zbližavanje sa bebom.
„Imate dvostruko više razloga da budete srećni i brinete se o sebi, jer ako je majka srećna i beba je srećna.“

Ejmi Binlend i Emili Teri podstiču majke da beleže svoja iskustva tokom trudnoće. To bi, kažu one, moglo da im pomogne da saznaju ko su njihove bebe i kako se osećaju. Nakon svega, zaključuju autorke, trudnoća je putovanje tokom koga majke mogu da uživaju u društvu svoje bebe pre bilo koga drugog.

XS
SM
MD
LG