Linkovi

Obama predložio bužetske uštede od 17 milijardi dolara


Predsednik Obama podneo je predlog smanjenja budžeta od 17 milijardi dolara. Predsednik time nastoji da ispuni svoje ranije obećanje da će nastojati da uravnoteži svoj izuzetno veliki budžet smanjenjem vladinih izdataka u nekim oblastima. Medjutim, predložena smanjenja iznose samo pola procenta budžeta za sledeću godinu, vrednog 3 hiljade 600 milijardi dolara.

Pošto je ranije predstavio obiman budžet, predsednik Obama je danas predložio i smanjenje troškova.

„Ne možemo sebi da dozvolimo da trošimo kao da deficit nema nikakvog značaja i kao da gubici nisu naš problem. Ne možemo više da ostavljamo teške odluke za sledeći budžet ili sledeću administraciju, ili sledeću generaciju,“ rekao je predsednik Obama

Pošto je svojim saradnicima naložio da pomno prouče budžet u potrazi za neefikasnim programima, predsednik je rekao da su oni otkrili 121 takav program koji bi trebalo smanjiti ili ukinuti:

Na primer, kancelarija za obrazovanje u Parizu.

„Ta kancelarija košta više stotina hiljada dolara i zapošljava samo jednu osobu.“

...Ili, navigacioni sistem za avione putem radija, koji je zamenjen sistemom za globalno satelitsko pozicioniranje, Dži-Pi-Es.

Polovina budžetskih smanjenja odnosi se na vojne izdatke. Neki od pogodjenih programa pomenuti su i ranije. Na primer, otkazivanje programa proizvodnje novog transportnog aviona C-17.

„...Tu su zatim skupi sistemi naoružanja koji nisu pogodni za 21. vek,“ rekao je predsednika Obama.

Neke od programa započeo je predsednik Buš, ali oni nisu doneli rezultate, poput programa predškolskog obrazovanja Start.

Medjutim, republikanci kažu da je uštedjenih 17 milijardi dolara samo kap u moru.

„To je kao mala kašika u okeanu. Dugovi rastu, i cena za buduće generacije raste,“ izjavio je republikanski senator Džad Greg.

Predsednik Obama naglašava da je ovo samo početak: „Naša nastojanja da pronadjemo neefikasne programe će se nastaviti.“

Predsednik insitira da će uprkos stimulativnom paketu i drugim izdacima administracija uspeti da smanji deficit na polovinu do 2012. godine.



XS
SM
MD
LG