Linkovi

Obama: susreti sa Karzaijem i Zardarijem veoma produktivni


Predsednik Obama danas je u Beloj kući razgovarao sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem i predsednikom Pakistana, Asifom Alijem Zardarijem. Posle odvojenih razgovora, održan je trilateralni samit, a potom su se tri predsednika zajedno pojavila pred novinarima.

Predsednik Obama je rekao da su njegovi sastanci sa predsednicima Avganistana i Pakistana bili izuzetno produktivni, i da su se Sjedinjene Države dugoročno obavezale da podržavaju njihove demokratski izabrane vlade. Američki predsednik je dodao da je zadovoljan - kako se izrazio - nezapamćenom saradnjom Avganistana i Pakistana. On je dodao da će njegova administracija učiniti sve što može da se izbegnu civilne žrtve u ratu protiv terorizma u Avganistanu. Predsednik Obama je istakao da su i predsednik Karzai i predsednik Zardari u potpunosti razumeli ozbiljnost zajedničke opasnosti od terorista za sve tri zemlje i da su rešeni da joj se suprotstave.

Ranije danas, državna sekretarka Hilari Klinton je tokom razgovora sa predsednicima Avganistana i Pakistana u Državnom sekretarijatu izrazila žaljenje zbog civilnih žrtava koalicionih vazdušnih napada u njihovim zemljama. Izveštaj o tome objavio je Medjunaordni komitet crvenog krsta a sekretarka Klinton je potvrdila da je povedena istraga.

XS
SM
MD
LG