Linkovi

Bajden: Izrael treba da pristane na rešenje sa dve države


Administracija predsednika Obame vrši pritisak na Izrael da podrži mirovni sporazum sa Palestincima kojim je predvidjena koegzistencija dve države. Potpredsednik Džo Bajden je apelovao za rešenje sa dve države tokom izlaganja u pro-izraelskoj lobističkoj grupi AIPAK (Američko-izraelski odbor za odnose sa javnošću), dok se predsednik Obama u Beloj kući sastao sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.

Dok je vodio kampanju za položaj u Beloj kući, predsednik Obama je pružio obećanje da će se zalagati za jak Izrael. Kandidat Obama je prošlog leta posetio Jerusalim obećavši da će oživeti mirovni proces ukoliko bude izabran.

Želim da podvučem svoju nepokolebljivu podršku izraelskoj bezbednosti“.

Dok je potpredsednik je Bajden istakao da „bezbednost Izraela nije predmet pregovora“.

Pa čak i danas, kad je predsednik Obama u Beloj kući, potpredsednik Džo Bajden je ponovio to obećanje. Medjutim, u govoru članovima najvećeg pro-izraelskog lobija u Sjedinjenim Državama AIPAK, on je apelovao na Izrael da kao soluciju izraelsko-palestinskog konflikta podrži rešenje sa dve države.

Izrael mora da radi na rešenju sa dve države. Neće vam se dopasti ovo što kažem, ali ne treba graditi nova naselja, treba srušiti postojeća isturena naselja, dopustiti Palestincima slobodu kretanja i dati im ekonomske mogućnosti. Takodje treba povećati bezbednosnu odgovornost“.

Izrael, pod rukovodstvom premijera Benjamina Netanjahua, nije podržao predlog da se uspostavi palestinska država i više je fokusiran na Iran i njegove nuklearne ambicije. Sa svoje strane, predsednik Obama je predložio razgovore sa Iranom, bez preduslova. O pitanju Irana bilo je reči i tokom susreta predsednika Obame sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Beloj kući.

Jedna od prvih opcija je otpočeti razgovore. Ako oni uspeju, to bi bilo najbolje rešenje. Ako ne, predsednik Obama će izneti svoj plan“.

Analitičar Robert Satlof, koji je govorio u interaktivnoj emisiji Glasa Amerike na temu „Obama i svet: 100 dana na položaju“, kaže da bi zabrinutost povodom Irana mogla da ide u prilog mirovnim razgovorima.

Dobra strana svega je da predsednik Obama radi na mirovnim pregovorima, po prvi put posle više godina. Svima je jasno da od Irana strahuju i Izrael i arapske države, što bi moglo da pomogne u oživljavanju i unapredjenju mirovnih pregovora“.

Bliskoistočni mirovni proces će ovog meseca biti jedan od prioriteta predsednika Obame. Za manje od dve nedelje, on će se u Beloj kući sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

XS
SM
MD
LG