Linkovi

Američki sekretar za odbranu doputovao u Saudijsku Arabiju


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je poseti Saudijskoj Arabiji koja ima za cilj pružanje uveravanja saveznicama da bilo kakva uvertira sa Iranom ne bi nanela štetu odnosima Vašingtona sa arapskim državama.
Gejts je danas doputovao iz Kaira, gde je rekao egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku da će Sjedinjene Države biti „otvorene i transparentne“ o svojim kontaktima sa Iranom i da će informisati saveznice tokom čitavog tog procesa.
Američki sekretar za odbranu je takodje rekao da ideja o nekom, kako ga je nazvao, „grandioznom sporazumu“ izmedju Teherana i Vašingtona nije realistična i da ne bi trebalo da izaziva zabrinutost u regionu.
Arapske zemlje su izrazile zabrinutost povodom sve većeg uticaja Irana, koji je islamska ali ne i arapska država, kao i zbog razvoja nuklearnog programa te zemlje.
Sekretar Gejts je rekao da će Vašington budno pratiti, kako se izrazio, „subverzivne aktivnosti Irana“ i saradjivati na osiguravanju bezbednosti i stabilnosti američkih partnera u regionu.

XS
SM
MD
LG