Linkovi

Više od 400 slučajeva virusa H1N1 u SAD


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su danas da je broj slučajeva virusa gripa A-H1N1 u Sjedinjenim Državama, porastao na više od 400. Iako oboljeli i dalje ispoljavaju blage simptome bolesti, naučnici upozoravaju da Amerikanci još nisu van opasnosti.

Scene čišćenja autobusa i zatvaranja škola, nakon potvrde novih slučajeva virusa H1N, mogu da se vide širom Sjedinjenih Država.

" Mislim da su reakcije ljudi pretjerane. Čini mi se da je samo riječ o običnoj prehladi sa drugačijim imenom”, smatraju, međutim, pojedini građani.

Zvaničnici ističu da agresivne mjere, koje su preduzete protiv novog virusa, po svemu sudeći daju rezultate. U Sjedinjenim Državama do podneva je potvrđeno više od 400 slučajeva u 36 saveznih država, ali se pacijenti oporavljaju nakon nekoliko dana. Takođe još nije dostignut nivo pandemije

Zbog toga smo uzdržani optimisti, ali takođe shvatamo da ovo nije vrijeme za predah”, kazala je sekretarka za nacionalnu bezbjednost Dženet Napolitano.

Naučnici u međuvremenu ubrzano tragaju za vakcinom.

Istovremeno ćemo testirati nekoliko vakcina i počećemo kliničke testove na relativno malom broju pojedinaca”, najavila je Vendi Kajtel, direktorka odsjeka za vakcine na koledžu Bejlor.

Do pripreme vakcine, zdravstveni zvaničnici savjetuju građane kako da se zaštite, naglašavajući da je vođenje računa o ličnoj higijeni veoma važno za moguće buduće pandemije.

"To će se isplatiti jednog dana kada bude postojao veoma opasan tip gripa. Sa ovim smo bili veoma srećni”, smatra doktor Herb Dupon, sa univerziteta države Teksas.

Ljekari planiraju da pomno prate situaciju u južnoj hemisferi gdje uskoro počinje sezona gripa, kako bi znali s čime će se možda suočiti tokom epidemije u Sjedinjenim Državama.

Kina je u međuvremenu organizovala avionski prevoz za 70 Meksikanaca, koji su bili u karantinu u toj zemlji, zbog bojazni da su inficirani virusom H1N1. U karantinu se nalazi i 25 kanadskih studenata, kao i dva američka državljanina. Kineske vlasti saopštile su da su, kako pojedini smatraju, kontroverzne i oštre mjere uvedene u interesu zdravlja javnosti. Meksički predsjednik je međutim ocijenio da je riječ o diskriminaciji, s obzirom na to da ni jedan meksički državljanin nije ispoljavao simptome virusa gripa.

XS
SM
MD
LG