Linkovi

Srbija podržava teritorijalni integritet BiH


Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, istakli su danas zvaničnici Srbije tokom razgovora sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom, koji je došao u prvu posetu Beogradu nakon stupanja na dužnost.

Sedmi po redu Visoki predstavnik međunardne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, austrijski diplomata sa dugim stažom na Balkanu Valentin Incko sastao se danas u Beogradu sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, koji su ponovili stav da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, principijelno i nedvosmisleno podrža-va teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine.

Boris Tadić je u razgovoru sa Inckom, kome je ovo prva poseta Beogradu od kada je preuzeo dužnost Visokog predstavnika za BiH, naglasio da se Srbija zalaže za stabilnost BiH i za njen napredak u evrop-skim integracijama, saopštila je pres služba predsednika Republike.
Predsednik Srbije je rekao i da su ustavne promene u BiH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika iz tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata

Premijer Mirko Cvetković je u razgovoru sa visokim predstavni-kom u BiH istakao da Srbija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da Beograd podržava svaki dogovor koji postignu sve tri strane. Kako je saopštila pres služba Vlade Srbije, premijer je istakao i da će Srbija će biti konstruktivan partner međunarodnoj zajed-nici u procesu stabilizacije i pomirenja u BiH.

Incko je kazao da je saradnja dveju država veoma dobra i da je neophodno da se postojeći potencijali u većoj meri iskoriste i to pre svega u oblasti energetike, putne i železničke infrastrukture. Austrijski diplomata je istakao i da je politička situacija u BiH dosta osetljiva i da negativna retorika loše utiče na stabilnost zemlje.

Incko sastao se danas sastao i sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, kao i sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, sa kojim je razgovarao o evropskoj integraciji i regionalnoj ekonomskoj sa-radnji zemalja zapadnog Balkana.


XS
SM
MD
LG