Linkovi

EU ukida vize za Srbiju i Crnu Goru do kraja godine?


Sredinom ovoga mjeseca se očekuje izvještaj Evropske komisije o tome koliko je svaka od zapadnobalkanskih država napredovala na putu do bezviznog režima. Nezvanično, prema onome što su vlade regiona učinile na polju sigurnosti i usvajanja evropskih standarda, očekuje se preporuka evropskim ministrima da odobre ukidanje viza do kraja ove godine za tri zemlje- Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Što se tiče BiH, njoj će biti upućeno ohrabrenje da nastavi sa procesom i upozorenje da Komisija mora uvjeriti evropske građane kako se otvaraju vrata za državu kojoj je sigurnost, vladavina prava u vrhu prioriteta.

Uskoro, već 18. maja, će biti sačinjen cjelovit izvještaj Evropske komisije o o tome gdje se svaka od država trenutno nalazi, do koje tačke je došla u ispunjavanju oštrih uvjeta sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrole, obrade i čuvanja podataka, od ličnih dokumenata, do podataka o tome ko je kada i gdje prešao državnu granicu. Izvještaj dolazi nakon nekoliko krugova susreta eksperata Evropske komisije i pregovaračkih timova država regiona, kao i na osnovu onoga šta su zabilježile evropske inspekcije. Izvještaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, biće tema i posljednjeg ministarskog skupa pod češkim predsjedavanjem, ukazuju iz Evropske stabilizacijske inicijative, organizacije koja već dugo insistira da Brisel mora što prije ukloniti vizne barijere prema Balkanu.

"Na sastanku sredinom juna bi evropski ministri vanjskih poslova, ako sve bude išlo dobro, mogli da donesu odluku o ukidanju viza. Odluka nije formalna, ali ako se danas ministri dogovore, kasnije, tokom jesenje procedure ratificiranja u nacionalnim parlamentima, držaće se svoje odluke.To će biti izvanredna vijest i tada možemo već u junu da nazdravimo šampanjcem”, kaže Aleksandra Štiglmajer iz Evropske stabilizacijske inicijative.

Praktično bi to značilo da bi građani onih država koje budu prepoznate kao najmarljivije na ispunjavanju postavljenih uvjeta sigurnosti, bez viza mogli putovati evropskim prostorom od 1. januara naredne godine.

"Oni koji se kreću najbrže, oni koji su najviše u stanju da nose obaveze i primjenjuju sve one sigurnosne mjere koje dovode do ukidanja viza, te zemlje će biti u stanju da pređu na bijelu šengensku listu nadam se, do kraja ove godine. Ostale države će morati da čekaju dok u svoju ozbiljnost ne uvjere evropske građane i njihove ministre unutrašnjih poslova", kazao je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

"Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres posljednjih mjeseci i sedmica i Komisija ta dva dosijea vrlo pažljivo analizira. Izvještaj još nije zaključen i razmatraće se i na najvišim nivoima. Međutim, vjeruje se da je ono što je u izvještaju veoma objektivno i gdje god je bilo progresa, Komisija ga je i zabilježila", ističe Štiglmajer.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, njoj će se ukazati da jeste zabilježen značajan napor, ali da posao nije zaključen. To bi, prevedano u rokove, moglo značiti pola godine kašnjenja za ostatkom regiona.


XS
SM
MD
LG