Linkovi

Američki srednjoškolci se takmiče u poznavanju Ustava SAD


Nekoliko stotina učenika srednjih škola boravilo je ovih dana u Vašingtonu, gde se, u finalnoj rundi nacionalnog takmičenja, testira njihovo poznavanje Ustava Sjedinjenih Država. To takmičenje obuhvata i simulirane kongresne pretrese na kojima timovi studenata svedoče u svojstvu eksperata. Studentima se postavljaju pitanja o njihovom poznavanju Deklaracije nezavisnosti, američkog Ustava i Povelje o pravima što ocenjuju članovi žirija.

Ovi srednjoškolci su stručnjaci za američki Ustav. Oni su u jednom od timova koji se takmiče na Kapitol Hilu u okviru takmičenja „Mi smo narod“ o poznavanju Ustava i drugih dokumenata sastavljenih prilikom osnivanja Sjedinjenih Država.

Karli Šapiro iz Konektikata kaže da njen tim proučava ustav od prošlog juna.

„Veoma sam uzbudjena što smo stigli do ovde. Bilo je trenutaka kada je sve bilo vrlo teško i naporno i zbog ovoga sam žrtvovala druge stvari, ali kad smo ovde stigli bilo je vredno tog napora,“ kaže Karli.

Studenti se ocenjuju po uvodnim izlaganjima i odgovorima na pitanja koja slede. Oni moraju da pokažu znanje i brane svoje argumente na licu mesta. Takmičenje je slično kongresnim pretresima koji se održavaju u istoj prostoriji.

Majklu Pričardu, učeniku iz Alabame, postavljena su teška pitanja o Deklaraciji nezavisnosti.

„Zbilja su nas bombardovali pitanjima, ali mislim da smo odbranili svoj stav. Nismo se predali,“ kaže Majkl.

Medju ispitivačima su i sudije Vrhovnog suda, profesori političkih nauka i istoričari.

Margaret Brenson je član žirija na ovim takmičenjima već 22 godine. Ona kaže da je neophodno učenicima uputiti konstruktivne kritike.

„Ako samo kažete - savršeni ste, učenici se pitaju zašto onda nismo pobedili, a vi ipak morate da izaberete samo jedan tim,“ kaže Brenson.

Brenson dodaje da je ovakvo takmičenje veom dobar način da se srednjoškolci zainteresuju za istoriju i politiku.

"Zapazili smo veliki broj potencijalnih lidera medju ovim mladim ljudima. Ohrabrili smo ih da budu lideri u sopstvenim zajednicama, u svojim saveznim državama i u Americi.“

Tri školska tima koji osvoje najviše ocene dobiće trofeje. Medjutim, mnogi učenici kažu da ih čini ponosnim i sama činjenica da su stigli do finala.


XS
SM
MD
LG