Linkovi

Jelašić: Ekonomska kriza ne treba da bude izgovor za stvaranje inflacije


Guverner Narodne banke Radovan Jelašić izjavio je danas da ekonomska kriza ne treba da bude izgovor za štampanje para i stvaranje inflacije. Jelašić je na predavanju "NBS i kriza" na Fakultetu organizacionih nauka, rekao da će NBS postići ciljanu inflaciju od osam plus/minus dva odsto, ali da se postavlja pitanje da li će država ispoštovati nivo rasta kontrolisanih cena, koji je u aprilu iznosio 11,5 odsto.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić ocenio je danas da će se Vlada tek na jesen suočiti sa efektima mera koje sada donosi. Kako je rekao na Fakultetu organizacionih nauka, znatno manja privredna aktivnost, zamrzavanje plata i penzija i manja državna potrošnja uticaće u drugoj polovini godine na smanjenje prihoda u Budžetu.

Istovremeno, rekao je Jelašić, Srbija će biti suočena i sa padom bruto domaćeg proizvoda, o čemu već svedoče podaci da je u prvom kva-rtalu BDP pao za pet do sedam odsto u odnosu na prvi kvartal 2008-me:

“Ja mislim da je sada preterano preterano govoriti o padu BDP u dvocifrenim brojkama. Mnogo je realnije da će biti kao u prvom kvartalu ove godine. Ali, naravno treba sačekati i videti kakvo će biti dalje kreta-nje krize i kakvi će biti efekti svih ovih mera koje vlada preduzima.”

Predstavnici Misije MMF-a dolaze u Srbiju ponovo u drugoj polovini avgusta ove godine i tema novih razgovora treba da budu problemi sa kojima će se u međuvremenu suočiti vlada i država.


XS
SM
MD
LG