Linkovi

Avganistan: Novi talas napada Talibana, Karzai podneo kandidaturu za reizbor


Avganistanski zvaničnici saopštili su da je u talasu napada u zemlji poginulo najmanje 27 ljudi, a poprište dva veća napada - u kojima je poginulo 18 osoba, bila je pokrajina Zabul na jugu zemlje.

Takodje u pokrajini Zabul, borci Talibana su u napadu na vojni konvoj usmrtili šestoricu pripadnika snaga bezbendosti. U medjuvremenu, predsednik Hamid Karzai je i zvanično podneo kandidaturu za predsedničke izbore koji su zakazani za 20. avgust. Karzai, koji se nadmeće za drugi predsednički mandat, imaće dva protivkandidata - sadašnjeg potpredsednika Karima Kalilija i bivšeg potpredsednika Muhameda Kasima Fahima. Sve šira talibanska pobuna u zemlji i optužbe za korupciju koje se upućuju vladi, oslabile su Karzaijevu poziciju i u zemlji i u inostranstvu, ali se i dalje ne nazire jak protivkandidat koji bi omeo njegov ponovni izbor.

U međuvremenu, Hamid Karzai i njegov pakistanski kolega Asif Ali Zardari, doputovali su u Vašington, gde će se u sredu sastati sa predsednikom Obamom. Bela kuća je saopštila da će Obama biti domaćin trilateralnih razgovora o borbi protiv terorizma u regionu, a portparol Bele kuće, Robert Gibs, izjavio je da će američki predsednik pokrenuti i pitanje nuklearne proliferacije u svetu i bezbednosti nuklearnog oružja u Pakistanu.


XS
SM
MD
LG