Linkovi

SAD: Svinjski grip manje opasan nego što se prvobitno strahovalo


Američki zdravstveni zvaničnici izražavaju oprezni optimizan da virus H1N1 - izazivač gripa A, ili svinjskog gripa, nije toliko virulentan kao što se prvobitno strahovalo, ali ističu da su agresivne mere protiv te zarazne bolesti i dalje opravdane.

U Sjedinjenim Državama broj obolelih od svinjskog gripa nastavlja da raste, ali većina njih ima relativno blage simptome dok je zabeležen samo jedan smrtni slučaj. To je dobra vest za američke zdravstvene zvaničnike koji su prvobitno morali da se suoče sa mogućnošću da bi novi virus gripa mogao da ima posledice slične epidemiji iz 1918. godine od koje je stradalo više desetina miliona ljudi širom sveta.

"Ono što smo otkrili je da ne vidimo činioce koji su povezani sa pandemijom 1918. godine, kao ni sa drugim vidovima virusa H1N1," rekao je tim povodom Vršilac dužnosti direktora Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Ričard Beser, u programu mreže ABC.

Medjutim, američki zvaničnici strahuju da bi, i ukoliko bude suzbijen sada, virus mogao da se pojavi nekoliko meseci kasnije tokom sezone gripa na severnoj polulopti kada svake godine umre oko 30 hiljada Amerikanaca.

Obamina administracija insistira da da nastavlja sa planovima za proizvodnju vakcine protiv svinsjkog gripa.

"Možemo da ubrzamo pripreme za redovnu pripremu vakcina za zimsku sezonu. Sada smo u fazi uzgajanja kultura virusa svinsjkog gripa i vršenja neophodnih testova," rekla je upravo potvrdjena sekretarka za zdravstvo i socijalne servise, Ketlin Sibelius, u programu mreže ABC.

Istovremeno, sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, odbacila je optužbe da je adminsitracija nepotrebno alarmirala javnost i preuveličala opasnost os svinjskog gripa.

"Imalli smo novi tip virusa. Nismo znali stepen njegove virulentnosti i koliko brzo će se širiti. Ukoliko ne reagujete odlučno na početku kasnije je teško uhvatiti korak sa širenjem epidemije," rekla je Napolitano u programu mreže Foks.

Napolitano je, medjutim, istovremeno branila odluku administracije da ne zatvori granicu sa Meksikom, rekavši da bi to prouzrokovalo ekonomske gubitke velikih razmera dok bi dobrobit za javno zdravlje bila minimalna pošto se svinsjki grip već proširio na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG