Linkovi

Uskoro smena u Vrhovnom sudu SAD


Proći će nedelje a možda i meseci pre nego što predsednik Obama bude u prilici da imenuje nekog sudiju američkog Vrhovnog suda. Ali neki članovi Kongresa već mu upućuju savete o mogućim kandidatima za zamenu sudije Dejvida Sutera, koji je najavio odlazak u penziju.

Najnoviji demokrata u Senatu, bivši republikanac Arlen Spekter, poziva predsednika Obamu da doprinese šarolikom sastavu Vrhovnog suda.

„Žene su nedovoljno zastupljene u tom sudu,“ kaže Spekter. Nemamo ni jednog Latinoamerikanca, a i Afroamerikanaca nema dovoljno.“

Tokom razgovora u nedeljnom informativno-političkom kontakt programu televizijske mreže NBC, Spekter je rekao kako bi voleo da predsednik baci pogled dalje od federalnog pravosudnog sistema, iz koga se po tradiciji biraju članovi Vrhovnog suda.

„Nadam se da će pogledati i van apelacionih sudova iz kojih su potekle sadašnje sudije Vrhovnog suda i izabrati nekoga ko ima šire svetsko iskustvo,“ rekao je Spekter.

Jedna od ličnosti koje se pominju kao mogući kandidati je sekretar za nacionalnu bezbednost, Dženet Napolitano. On nikada nije bila sudija, ali je neko vreme provela na položaju guvernera i vrhovnog tužioca države Arizone.

U nedeljnom kontakt programu televizijske mreže Foks, Napolitano je upitana da li je zainteresovana za mesto u Vrhovnom sudu. Ona je odbacila tu ideju, rekavši da je već previše zaposlena nadgledanjem ragovanja federalne vlade na pojavu gripa izazvanog virusom H1N1.

„Mislim da predsednik ima pred sobom mnoge, mnoge izvanredne kandidate, a on će odlučiti ko će to biti,“ rekla je Napolitano.

Zamenjivanje sudije Dejvida Sutera verovatno neće radikalno izmeniti ideološki sastav Vrhovnog suda. Suter se smatra za sudiju umerenih gledišta, koji je često stajao na stranu liberalnijih sudija.

Republikanski senator Orin Heč je, kao i senator Spekter, nekada predsedavao senatskim Odborom za pravosuđe. U nedeljnom programu televizije ABC on je rekao kako očekuje da predsednik izabere nekoga sa liberalnim gledištima prema najvažnijim pitanjima.

„Nadam se da će izabrati nekoga sa širokom gledištima. Svi znamo da će izabrati nekog liberalnijeg sudiju,“ rekao je Heč.

Sadašnji predsedavajući senatskog Odbora za pravosuđe, demokrata Patrik Lihi, rekao je da će učiniti sve što može kako bi osigurao da novi sudija bude potvrđen na vreme za sledeće zasedanje Vrhovnog suda, koje počinje 5. oktobra.

„Sigurno ćemo imati nekoga na tom mestu. Bilo bi neodgovorno kada ne bismo imali nekoga na vreme za početak oktobarskog zasedanja,“ rekao je Lihi.

Senator Lihi takođe se pojavio u kontakt emisiji televizijske mreže ABC.

XS
SM
MD
LG