Linkovi

Broj slučajeva svinjskog gripa raste širom sveta


Broj potvrđenih slučajeva virusa H1-N1, odnosno svinjskog gripa, raste širom sveta. Meksiko, glavno žarište epidemije, u gotovo potpunom je zastoju zbog napora da se zaustavi širenje bolesti. Sumnja sa da je toj zemlji više od 160 osoba umrlo od virusa gripa. Meksičke vlasti prijavljuju stotine novih slučajeva, dok su škole, preduzeća i većina kancelarija zatvoreni do naredne sedmice.

Veliki broj škola zatvoren je i u Sjedinjenim Državama, gde je, do sada potvrđen 141 slučaj. Predsednik Barak Obama, koji je o epidemiji svinjskog gripa danas razgovarao sa članovima svog kabineta, kazao je da Amerika pomno prati situaciju i da će preduzeti sve mere da bi obezbedila američki narod. Obama je naglasio da je optimista da će se njegova vlada efikasno uhvatiti u koštac sa epidemijom.

Prve slučajeve virusa H1-N1 danas su inače prijavili Hongkong, Francuska i Danska. Virus se prethodno proširio na Veliku Britaniju, Španiju, Nemačku, Austriju, Izrael, Holandiju, Švajcarsku, Kanadu i Novi Zeland. Navodni slučajevi svinjskog gripa ispituju se u Australiji, Kolumbiji, Japanu i Južnoj Koreji.

Grip još nije prerastao u pandemiju, ali je Svetska zdravstvena organizacija pozvala sve zemlje da hitno preduzmu mere protiv širenja virusa. Većina država, među kojima i Sjedinjene Države, takođe je savetovala svojim građanima da izbegavaju putovanje u Meksiko.

XS
SM
MD
LG