Linkovi

Al Kaida i dalje najveća teroristička opasnost


U novom izveštaju se navodi da Al-kaida ostaje „najveća teroristička opasnost“ za Sjedinjene Države. U godišnjem izveštaju o globalnom terorizmu, Državni sekretarijat takođe ukazuje da su se teroristički napadi tokom prošle godine u Pakistanu više nego udvostručili.

U izveštaju Državnog sekretarijata se navodi da Al-kaida koristi Pakistan za obnavljanje i planiranje napada u zapadnim zemljama. Takođe se ukazuje da Al-kaida i njeni saveznici koriste zabačene delove Pakistana kao skrovišta i teren za obuku terorista. U izveštaju se navodi i da Al-kaida upućuje borce iz Pakistana da se priključe pobunjenicima u Avganistanu.

Stabilnost Pakistana je prošle godine počela da zabrinjava Sjedinjene Države, s obzirom da se Taliban približio na sto kilometara od prestonice, Islamabada. Broj terorističkih napada u Pakistanu se prošle godine, prema izveštaju, udvostručio. Vršilac dužnosti koordinatora za borbu protiv terorizma u Državnom sekretarijatu, Ronald Šliker, kaže da se opasnost povećava.

Moraćemo da pronađemo načine za rešavanje ove situacije i to ne samo sopstvenim sredstvima, nego uz pomoć međunarodne zajednice, da bismo Pakistanskoj vladi omogućili da reši ove neposredne bezbednosne probleme.“

U izveštaju se navodi da je broj mrtvih u terorističkim napadima u svetu prošle godine opao za 30 odsto, najvećim delom zbog naglog smanjenja broja terorističkih napada u Iraku.
Ukazuje se da se opasnost od Al-kaide u Iraku smanjila zbog smanjenja broja pripadnika i gubljenja kontrole na ključnim područjima. Šliker kaže da Sjedinjene Države i njihovi partneri postižu napredak u borbi protiv terorizma.

Vođe Al-kaide u Iraku i Pakistanu ginu. Vođe terorista se sprečavaju da deluju, skrivaju se. U desetinama zemalja su usvojeni novi zakoni protiv terorizma.

U izveštaju piše, još jednom, da je Iran i dalje najvažniji državni pokrovitelj terorizma. Ukazuje se da Iran nastavlja da podržava terorističke organizacije da bi ostvario svoje regionalne ciljeve, uključujući „ubistvenu podršku“ organizacijama čija su meta bezbednosne snage i civili u Iraku. Šliker kaže da terorističke organizacije koriste medije za ostvarenje svojih ciljeva i dodaje da Sjedinjene Države moraju efikasnije da se suprotstave njihovoj propagandi.

„I dalje smo suočeni sa decentralizovanim, vrlo prilagodljivim neprijateljem, koji ima profesonalnu i prilično usavršenu reklamnu mašinu. Oni sa velikom učestalošću pokušavaju da iskoriste medije, naročito internet, za svoje ciljeve.“

U izveštaju se takođe navodi da operativci Al-kaide i ekstremisti iz Al-šababa u Somaliji, predstavljaju najveću opasnost za američke i savezničke interese u tom regionu. U izveštaju se kritikuje i venecuelanski predsednik Ugo Čavez, zbog toga što ne sarađuje u američkim antiterorističkim akcijama.

XS
SM
MD
LG