Linkovi

Navršilo se 100 dana Obamine administracije


Američki predsednik Barak Obama obeležiće prvih 100 dana na položaju sa dva javna nastupa, na kojima će istaći dosadašnja dostignuća.

U Sent Luisu, u državi Misuri, Obama će održati susret sa građanima na kome će, kako se očekuje, nastaviti da prukuplja podršku za svoje inicijative u oblasti privrede, zdravstvenog osiguranja i drugog. Kasnije danas, predsednik će se vratiti u Belu kuću radi konferencije za medije, koju će prenositi nacionalne televizijske mreže.

Od 20. januara, kada je stupio na položaj kao prvi američki predsednik afroameričkog porekla, Obama je naredio ukidanje zatvora za osumnjičene teroriste u zalivu Gvantanamo, na Kubi i promenio politiku prema Iraku i Avganistanu. On je takođe preduzeo korake za poboljšanje ugleda SAD u inostranstvu, pružio ruku muslimanskim zemljama, pa čak i ogorčenim neistomišljenicima - Kubi i Venecueli.

Obama je ušao u svoj stoti dan na položaju sa prosečnom popularnošću iznad 60 odsto, dok je njegov jutrošnji sastanak u Beloj kući sa senatorom iz Pensilvanije, Arlenom Spekterom, podvukao njegov snažan politički status. Spekter je juče objavio da prelazi iz republikanske u Obaminu, Demokratsku stranku.

Međutim, Obama je suočen i sa novim velikim izazovom – epidemijom svinjskog gripa, koja se iz Meksika proširila po svetu.


Tradicija po kojoj novinari i istoričari analiziraju dostignuća predsednika posle prvih stotinu dana na položaju počela je 1933. godine, pod predsednikom Franklinom Ruzveltom. Tokom tog perioda, Ruzvelt je uspeo da ubedi Kongres da usvoji 15 važnih zakona koji su pomogli zemlji da se odupre najtežoj ekonomskoj krizi u istoriji SAD, poznatoj kao Velika depresija.

XS
SM
MD
LG