Linkovi

Kriza pogoršala problem beskućnika u SAD


Broj beskućnika u SAD mogao bi da bude povećan zbog recesije. Precizna cifra, nakon nedavnog popisa u Los Anđelesu, još nije nije objavljena, ali oni koji pomažu beskućnicima kažu da bi taj, hronični problem, mogao da bude pogoršan.

Gubici poslova i zaplijene kuća natjerali su pojedine da svoj bijes iskažu na ulicama. Demonstranti su nedavno napali građevinara u Los Anđelesu, koji je sarađivao sa problematičnom hipotekarnom kompanijom. Većina, koja je izgubila domove, sada živi u iznajmljenim kućama ili stanovima. Drugi pak borave u hotelima ili kod prijatelja. Pojedini stanovnici Sakramenta odlučili su da se pridruže beskućnicima u šatorskim naseljima, dok u Los Anđelesu kampuju u holivudskim brdima i čekaju u redovima za besplatne obroke. Kriza je pogodila i industriju zabave. Jedna od holivudskih nada, Australijanac Markus Proktor, došao je zbog hrane. Spava napolju i dane provodi tražeći posao, što, kako ističe, nije lako.

"Teško je pronaći posao, tako da ga još nisam našao. Ali veoma volim glumu, tako da bih radije bio na ulici i jurio glumačku karijeru, nego imao dosadan posao sa punim radnim vremenom i isprani mozak."

Rudi Salinas, koji pomaže beskućnicima, kaže da ih ima svugdje, iako se uglavnom ne mogu vidjeti.

"Ali kada odete na mjesta, koja mi posjećujemo, kada odete u kampove u brdima, ispod mostova i u građevinske konstrukcije, onda naiđete na brojne ljude koje mi gledamo iz sedmice u sedmicu.”

Rudijeva organizacija PATH pomaže oko 70 hiiljada beskućnika u Los Anđelesu, koji borave u privremenim skloništima, u brdima ili pored puteva i autoputeva. Skloništa, kojima upravljaju privatne agencije, nude hranu i privremeni smještaj za one koji uspiju da uđu. Tridesetdevetogodišnji Džeri Simeoni je, nakon gubitka posla u Bostonu, došao u Los Anđeles u nadi da će pronaći novi.

"Nije bilo posla, tako da sam upao u prilične probleme. Potrošio sam sav novac koji sam imao. Bio sam kod prijatelja nekoliko mjeseci, nakon čeka sam postao beskućnik. I sada sam u toj situaciji, ali mi drugi pomažu.”

Privatna agencija OPCC, ranije poznata kao opštinski centar Ocean Park, pomaže pojedinim beskućnicima u Santa Monici. Rene Bjukenen, koordinatorka za volontere, i sama je bila beskućnik, nakon što je zbog depresije, izgubila posao menadžera banke. Rene kaže da ju je to iskustvo, iako teško, naučilo da bude saosjećajna.

"To mi je pomoglo da shvatim, i nadam se da će to biti slučaj sa svima u zemlji, da biti beskućnik ne znači da ste niže ljudsko biće. Riječ je samo o ljudima koji u tom trenutku nemaju krov nad glavom.”

Socijalne službe navode da je među onima koji imaju ozbljnih finansijskih problema porasla potražnja za hranom ili drugom vrstom pomoći. Takođe kažu da će taj problem biti sve izraženiji, ukoliko se pogorša ekonomska situacija, naglašavajući da bi trebalo obezbijediti pristupačnija mjesta za stanovanje i bolje koordinisati socijalne službe, koje rade sa beskućnicima.

XS
SM
MD
LG