Linkovi

Lukšić na Džons Hopkinsu: Uticaj krize na istočnu Evropu


Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar finansija Igor Lukšić je na prestižnom univerzitetu Džons Hopkins govorio o uticaju globalne ekonomske krize na istočnu Evropu. Lukšić je ocijenio da su sve zemlje u regionu, uključujući i Crnu Goru, pogođene krizom i da preduzimaju odgovarajuće mjere na ublažavanju njenih posljedica.

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, sve zemlje u regionu, osim Albanije zabilježiće pad privrednih aktivnosti. Za Crnu Goru, naveo je Lukšić, predviđen je pad od 2,7 odsto i nastavak recesije.

"I dalje vjerujemo da će rast biti oko nule, ali uzimamo u obzir i mogućnost da će procjene MMF-a biti ispravne i da ćemo zabilježiti pad od 2,7 odsto. Ukoliko se to dogodi onda ćemo, naravno morati da uvedemo dodatna ograničenja. Ali smo već pripremljeni za taj razvoj situacije i to uključuje aranžman sa MMF-om."

Pojedine zemlje, kako je kazao Lukšić, već su odlučile da zaključe aranžmane sa fondom.

"U suštini je korisno imati Međunarodni monetarni fond za zajmodavca kao poslednju opciju, kako bi se pokrenula ekonomija i podržao finansijski sektor, ali se moraju analizirati troškovi takvog pristupa."

Potpredsjednik crnogorske vlade je podsjetio da je Crna Gora već preduzela niz mjera na ublažavanju posljedica globalne krize, od stabilizacije bankarskog sektora i smanjenja poreza do ukidanja nepotrebne budžetske potrošnje.

"Glavni izazov u periodu krize je da li ćemo biti u mogućnosti da je iskoristimo kao šansu da sprovedemo neophodne reforme, da dalje restruktuiramo privredu i učinimo je dovoljno fleksibilnom i snažnom kako bi mogli da odgovorimo na bilo koje buduće izazove."

Odgovarajući na pitanje o obimu ruskih investicija, Lukšić je kazao da je Mađarska vodeća zemlja po ulaganju u Crnu Goru, te da je Rusija na 10. ili 11. mjestu. Komentarišući napredak zemlje u evroatlantskim integracijama, visoki crnogorski zvaničnik je izrazio nadu da će Crna Gora, do kraja godine, biti primljena u akcioni plan za članstvo u NATO-u, navodeći i da će biti potrebno 9 mjeseci do godinu da se počnu pregovori sa Briselom o pridruživanju EU.

"Ne bi trebalo da budemo opterećeni datumima i brzinom procesa. Treba da se usredsredimo na brzinu dostizanja standarda i poboljšavanja ukupnog institucionalnog okviru u Crnoj Gori i da budemo posvećeni daljoj podršci vladavini prava i jačanju kapaciteta."

Lukšić je zaključio da je trenutno najvažnije da Evropska komisija liberalizuje vizni režim sa zemljama u regionu, kako bi stanovnici bili uvjereni da postepeno postaju dio Evrope.

XS
SM
MD
LG