Linkovi

Istaknuti republikanski senator Arlen Spekter prešao u Demokratsku stranku


Jedan od najistaknutijih republikanskih senatora, Arlen Spekter, objavio je da prelazi u Demokratsku stranku. Ta odluka olakšaće usvajanje zakonskih predloga koje bude podnosio demokratski predsednik Barak Obama.

Dugogodišnji republikanac iz Pensilvanije, Arlen Spekter, izjavio je danas da će se 2010. godine kandidovati kao demokrata. On je dodao kako je shvatio da je njegova politička filozofija bliža demokratama.

79-godišnji Spekter je senator već gotovo tri decenije. U svom saopštenju on je rekao „moja stranka nije definisala ko sam ja,“ i da ni jedan senator „ne bi trebalo da lojalnost prema stranci stavi iznad svojih dužnosti prema svojoj državi i naciji.“

Funkcioneri administracije saopštili su da je predsednik Obama razgovarao telefonom sa senatorom Spekterom i da mu je rekao da je oduševljen tom promenom.

Spekterov odluka osiguraće demokratama 59 od ukupno 100 mesta u Senatu, odnosno samo jedno mesto manje od 60, koliko je potrebno da se spreči republikanski filibaster – odnosno proces koji omogućava manjini da u nedogled odugovlači usvajanje nekog zakonskog predloga.

Demokrate i republikanci još uvek se bore oko poslednjeg neizvesnog mesta u Senatu. Posle novembarskih izbora u državi Minesoti, demokrata Al Franken vodi ispred republikanca Norma Kolemana, ali je Koleman tražio odluku suda koja još nije doneta.

XS
SM
MD
LG