Linkovi

Slavne ličnosti promovišu humanitarne akcije


Filmske zvezde, modeli i muzičari, često mogu da privuku pažnju medija promovišući dobrovoljne akcije i zaštitu prirode. Anđelina Džoli, Bono, Leonardo di Kaprio, samo su neke od slavnih ličnosti koje tu slavu koriste za humanitarne akcije, probleme trećeg sveta ili borbu protiv klimatske promene.

Pevači i kompozitori godinama skreću pažnju sveta na glad i siromaštvo u Africi. Poznata pesma "Mi smo svet", iz 1985, ne samo da je bila hit, nego je takođe doprinela raspravi o ulozi slavnih u pokretanju humanitarnih akcija i pitanju da li novac koji prikupe stiže do onih kojima je najpotrebniji.

Piter Kesler
, iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, kaže da takozvane slavne diplomate doprinose humanizaciji nekog problema i motivišu ljude i onda kada to politička kampanja ne uspeva.

"Kada je princeza Dajana prvi put držala za ruku jednu žrtvu side, poruka je bila jasna - oboleli nisu opasni, nisu pretnja zdravima. I svi drugi mogu da im pomognu na svoj način. Ne moraju da budu slavni i poznati.”

Glumac Leonardo di Kaprio se opredelio za borbu protiv klimatske promene. Njegov dokumentarni film "11. sat", dao mu je ono za čime kaže da je i tragao: osećaj smisla.

“I sada, za mene je ohrabrujuće kad vidim da raste svest o tom problemu.”

Baronica Kerolajn Koks, članica britanskog Doma lordova, jedna je od dokazanih britanskih humanistkinja. Decenijama putuje da bi povećala svest o siromašnim i ugnjetenim u zemljama kao što su Burma, Uganda i Istočni Timor. Ističe da vodi računa o svakom centu svog humanitarnog fonda od 650 hiljada dolara, ali postavlja i pitanje.

Volela bih da znam nešto više, volela bih da bude transparentnije gde odlazi novac, koliki deo novca zaista ide za pomoć deci koja umiru. Znam šta i koliko sa našom malom organizacijom i sa malo novca možemo da promenimo. Zaista bih htela da znam gde idu veliki budžeti."

Glumac Ben Aflek je snimio za Ujedinjene nacije propagadni film o prošlogodišnjoj izbegličkoj krizi u Demokratskoj Republici Kongo. Nagovorio je “Roling stounse” da ustupe izbeglicama sva prava na hit "Gimme Shelter".

Glumica Mija Farou, takođe vrlo agilna ambasadorka dobre volje, desetinu puta je obilazila izbegličke logore u Sudanu. Za glas Amerike 2007. godine, ocenila je da je stanje u njima očajno.

Mislim da su oni kombinacija bede, frustracije, besa, bolesti...."

Mija Farou je uspela da nagovori reditelja Stivena Spilberga da otkaže posao umetničkog direktora Olimpijskih igara u Pekingu, ubedivši ga da Kina kupujući sudansku naftu finansira građanski rat u Sudanu.

"Kada se slavni angažuju u slučajevima velikih nevolja, to samo po sebi ima veliku prednost. Ta nevolja i ti ljudi tako postaju briga međunarodne zajednice. Povećava se svest o tome i to je dobro”, kaže baronica Kerolajn Koks.

Gotovo 25 godina posle hita "Mi smo svet", slavni i poznati i dalje pomažu nevoljnicima širom sveta u kojem, kako ističu predstavnici UNICEF-a, siromaštvo i dalje svakodnevno izaziva smrt do 30 hiljada dece.

XS
SM
MD
LG