Linkovi

Broj žrtava od svinjskog gripa raste u Meksiku – prvi slučajevi u Sjedinjenim Državama


Broj žrtava od svinjskog gripa u Meksiku raste dok je 40 slučajeva sada potvrdjeno u Sjedinjenim Državama. Nekoliko slučajeva je potvrdjeno i u Kanadi dok Bela kuća priprema koordinisani odgovor.

Škole u Meksiku su zatvorene do početka maja, a meksički ministar zdravstva je saopštio da se broj mrtvih po svemu sudeći povećao na 149. Meksiko je epicentar epidemije i smatra se da je u zemlji obolelo više od 1600 ljudi. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su saopštili da je vlada izdala upozorenje za sve koji putuju u Meksiko da budu izuzetno oprezni. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da je Svetska organizacija zabrinuta da bi virus mogao da izazove svetsku epidemiju. Nešto ranije, u Vašingtonu, predsednik Barak Obama je izjavio da Sjedinjene Države pomno prate širenje svinjskog gripa u Americi i naglasio da situacija jeste razlog za brigu, ali ne i za paniku. Bela kuća je inače vech poccela da priprema koordinisani akcioni plan.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući Ričard Beser, direktor Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, podneo je izveštaj o trenutnom stanju.

„Beležimo nove slučajeve svinjskog gripa i očekujemo da će njihov broj da raste,“ rekao je Beser.

Za sada, posledice u Sjedinjenim Državama su neznatne, ali potencijalna opasnost podstakla je vladu da se pripremi za snažnu reakciju. Sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, kaže da je u cilju mobilizacije resursa proglašeno zdravstveno vanredno stanje.

„To je slično onome što radimo kada, na primer, nailazi neki uragan,“ rekla je Napolitano.

A to znači lakši pristup zalihama lekova protiv gripa, širenje informacija i početak traganja za vakcinom. Direktor Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, Ričard Beser, kaže da to neće biti sve.

„Važno je da ljudi nauče kako da spreče respiratorne infekcije. Najvažnije je često pranje ruku,“ ističe Beser.

Slično je i u Meksiku gde vojnici na uglovima ulica dele maske za lice, dok su u Meksiko Sitiju odloženi svi javni skupovi, uključujući okupljanja u crkvama. Gradonačelnik Marselo Ebrard potvrdio je da broj žrtava raste.

On je izvestio o još dva potvrdjena i tri sumnjiva smrtna slučaja u gradu. Od kako je izbila epidemija u Meksiku je umrlo više od stotinu ljudi. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost od globalne pandemije. Novi slučajevi potvrdjeni su juče u Kanadi, dok se na Novom Zelandu, u Španiji, Izraelu i Francuskoj ispituju mogući slučajevi te bolesti.

XS
SM
MD
LG