Linkovi

Bliski istok: Do koje mere je predsednik Obama pružio ruku regionu  


Američki predsednik Barak Obama je, na samom početku svog mandata, pružio prioritet dijalogu sa Bliskim istokom. Dok se administracija predsednika Obame približava važnom trenutku, odnosno prvih sto dana na položaju, regonalni lideri procenjuju do sada postignute rezultate.

Jordanski kralj Abdulah je jedan od najjačih saveznika novog američkog predsednika na Bliskom istoku. Dvojica lidera su se sprijateljila tokom prošlogodišnje posete regionu, tada još uvek predsedničkog kandidata, Baraka Obame.

Jordanski kralj je došao u Vašington prošle nedelje što je uvod za novu rundu predsednikovih diplomatskih nastojanja koja ima za cilj vraćanje izraelsko palestinskog mirovnog procesa na pravi put. Pre odlaska iz Vašingtona, kralj Abdula je dao intervju za mrežu NBC u programu „Susret sa predstavnicima štampe“. On je rekao da je Obamina poruka ohrabrenja bila dobro primljena na Bliskom istoku:

„Gde god da sam na Bliskom istoku razgovarao sa tamošnjim liderima, svi smatraju da ovaj predsednik pruža nadu.“

Kralj Abdulah je istakao kako je pozvao američkog predsednika da se fokusira na izraelsko- palestinski spor dodavši da je to ključ za rešavanje svih drugih problema u regionu.

Ukoliko ne rešimo suštinsko pitanje izraelsko palestinskog izraelsko arapskog izazova uvek ćemo biti u stanju nestabilnosti koje će nas sve koštati.“

Jordanskom kralju je postavljeno pitanje o gestovima predsednika Obame u Iranu. Kralj Abdulah je apelovao na Teheran da se ne ogluši.

„Mislim da je gest predsednika Obame za otvaranje dijaloga nešto što Iran ne bi trebalo da uzima zdravo za gotovo.“

Medjutim, odgovor iranskog predsednika je bio u najbolju ruku neodredjen.

U intervjuu snimljenom za emisiju "Ove nedelje", mreže ABC, Mahmud Ahmadinedžad, rekao je da njegova vlada radi na predlogu za razgovore. Medjutim, on je odbio da kaže kada bi taj predlog mogao biti spreman niti šta on sadrži. Iranski lider je preko prevodioca rekao:

„Mislim da bi trebalo da pripremimo teren kako bi sve zemlje i narodi mogli da iznesu svoj stav.“

Iranski predsednik je takodje branio saopštenje dato prošlog ponedeljka na konferenciji Ujedinjenih nacija u kojem je nazvao Izrael najokrutnijim i najrasističkijim režimom sveta. Predstavnici zapadnih zemalja su napustili sastanak u znak protesta, dok je predsednik Obama osudio tu izjavu.

Američki predsednik je nekoliko puta, u okviru otvaranja prema muslimanskom svetu, pružao ruku Iranu od kako je preuzeo položaj u Beloj kući. Prošlog meseca on se putem snimljene poruke obratio Iranskom narodu dok je obeležavao Persijsku novu godinu. Komentari predsednika Ahmadinedžada u intervjuu mreže ABC samo su pridodali nejasnom odgovoru iranskih lidera. Sada ima znakova da Obamina administracija čeka rezultate iranskih predsedničkih izbora u junu.

XS
SM
MD
LG