Linkovi

Jeremić: Obostrana želja da se poboljšaju odnosi SAD i Srbije


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je juče doputovao u Vašington, danas je nastavio radnu posetu Sjedinjenim Državama, nizom sastanaka sa zvaničnicima američke administracije.

Ministar Jeremić je posle sastanka sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom u Stejt Depratmentu izjavio da je zadovoljan današnjim razgovorima u Vašingtonu, naglašavajući da je postignut visok stepen razumevanja u vezi sa zajedničkim prioritetima Srbije i SAD.

„Postoje i razlike i to isto tako nismo krili, razlike u našim pogledima na neke od regionalnih pitanja. Tu je pre svega razlika u gledištu na pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, tu nije bilo bilo pomaka. Međutim, sve dok smo u stanju da se dogovorimo da ne možemo oko nečeg da se dogovorimo, i da se skoncentrišemo na ono što nas spaja, što nam je zajednički interes, mislim da postoji i te kako širok prostor za saradnju, za bilateralnu saradnju SAD i Srbije, i isto tako, saradnju na multilateralnom planu. Ima puno stvari oko kojih imamo apsolutno identične poglede, ima nekih stvari kod kojih imamo duboke razlike u mišljenjima, pre svega o Kosovu, ali u svakom slučaju postoji dobra volja s obe strane da se zajednički angažman i dijalog nastave u interesu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u interesu poboljšavanja bilateralnih odnosa SAD i Srbije“, rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije danas se sastao i sa vodećim predstavnicima Srpskog kokusa u američkom Kongresu, predsednicom podkomiteta za Evropu u Senatu, Džin Šihen i njenim kolegom iz Predstavničkog doma, Hauardom Bermanom. Tokom popodneva u Beloj kući ga je primio savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika Bajdena, Entoni Blinken. Kako je rekao novinarima, tema o kojoj je i te kako razgovarao u Vašingtonu jeste ekonomska saradnja.

„Ekonomija je nešto što je u ovom trenutku prioritet broj jedan, kako za SAD, tako i za Srbiju, tako i za sve druge zemlje na svetu, rekao bih. Mislim da ima prostora za ekonomsku saradnju. Naravno, vremena su izuzetno teška, ali kada postoji dobra volja, i spremnost za zajednički anagažman, tada postoji i šansa za uspeh. Mislim da posle danjašnjih razgovora u Vašingtonu, možemo da kažemo da postoji obostrana želja za poboljšanjem naših odnosa“, dodao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izrazio je optimizam u pogledu konačnog ishoda procesa pred Međunarodnim sudom pravde, koji treba da dodnese savetodavno mišljenje o leganosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a takođe je najavio posetu visoke delegacije SAD Beogradu, već narednog meseca, što je - kako je rekao - potvrda da će se u narednom periodu dijalog dve zemlje intenzivirati.

XS
SM
MD
LG