Linkovi

Iračka vojska tvrdi da je uhapšen vođa sunitskih pobunjenika


Iračka armija je saopštila da je zarobila visokog sunitskog pobunjeničkog lidera – istog dana kad je bombaš samoubica u velikom incidentu usmrtio bar 75 osoba, od kojih su mnogi iranski hodočasnici.

Predstavnik bezbednosnih snaga je danas rekao da je u Bagdadu uhapšen Abu Omar al-Bagdadi, koji je, kako se navodi, na čelu organizacije „Islamska država Iraka“ povezane sa al-Kaidom. Iračke vlasti su i ranije izveštavale o hapšenjima ili ubistvima važnih lidera pobunjenika, da bi kasnije saopštile da su ti izveštaji bili lažni.

U Vašingtonu, predstavnik Pentagona, Brajan Vitman, je rekao da bi, ukoliko je izveštaj istinit, to bila dobra vest. On je dodao da nema razloga da se sumnja u informaciju, ali da Sjedinjene Države svejedno nastoje da je potvrde.

U međuvremenu, u Iraku je zabeležen jedan od najnasilnijih dana u više meseci i policija je saopštila da je u dva samoubilačka bombaška napada ubijeno najmanje 75 ljudi. U najsmrtonosnijoj eksploziji, bombaš samoubica je danas aktivirao ekspoziv u jednom restoranu u Muktadiji, u nemirnoj pokrajini Dijala. Policija je saopštila da je u tom napadu poginulo najmanje 47 ljudi, od kojih su mnogi iranski šiitski hodočasnici.

XS
SM
MD
LG