Linkovi

Obama apeluje za veću zaštitu korisnika kreditnih kartica


Predsednik Obama je danas pozvao šefove kompanija koje drže glavne kreditne kartice u Belu kuću. Među temama o kojima se razgovaralo su naplata usluga i kamatne stope.

Sedamdeset osam odsto domaćinstava u Sjedinjenim Državama ih poseduje. Međutim, plaćanje računa postaje sve teže. Predsednik Obama je shvatio da su kreditne kartice, u vreme ekonomskih teškoća, poslednja linija odbrane za ljude koji pokušavaju da sastave kraj s krajem.

To je razlog što je danas pozvao u Belu kuću šefove kompanija koje drže glavne kreditne kartice. Predsednik bi hteo da obezbedi bolju zaštitu korisnika od prevara... kao što je štampanje uputstva najsitnijim slovima da bi se korisnici uvukli u zamku visokih kamatnih stopa.

„Verovatno da ovo dobijate poštom svake nedelje – okrenete poleđinu i tu je sve, tu je tekst kakav ni vaš očni lekar ne bi pomislio da koristi za testiranje, u kojem se navode sva moguća pravila i propisi,“ izjavio je na brifingu za novinare portparol Bele Kuće, Robert Gibs.

Predsednik se zalaže za oštrije propise koji bi korisnicima kartica pružili zaštitu od neočekivanih tarifa i povećanja kamata. U Kongresu se razmatra takozvana Povelja o kreditnim karticama, koja bi kompanijama otežala povećavanje kamate i pojednostavila plaćanje računa. Novi zakon bi mogao da pomogne mušterijama kao što je Frenk Nero – kome je „Sitibenk“ nedavno udvostručio kamatnu stopu na kreditnoj kartici sa 7 na 14 odsto.

„Bio sam dobra mušterija. Plaćao sam račun svakog meseca, na vreme, čak i ranije i to u celini,“ kaže Nero.

Banke su protiv bilo kakvih novih zakona, s obrazloženjem da bi ekonomija uistinu mogla da se pogorša još više, ako se njima ne dozvoli da nastave da daju kredite ljudima u nevolji.


XS
SM
MD
LG