Linkovi

Gajtner: Većina američkih banaka ima dovoljno kapitala


Američki sekretar za finansije je izjavio da nade u ekonomski oporavak zavise od američke ekonomije i finansijskog sistema. Timoti Gajtner je danas upozorio da je domašaj najveće ekonomije na svetu toliko širok da oporavak širom sveta nije moguć bez napretka Sjedinjenih Država. On je rekao da Sjedinjene Države snose znatan deo odgovornosti za globalnu recesiju, dodavši da ekonomski pad predstavlja neočekivanu korekciju finansijkih ekscesa. Gajtner je na jučerašnjem kongresnom pretresu upozorio da i dalje postoje prepreke za davanje kredita.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner kaže da većina američkih banaka ima više kapitala nego što im je potrebno za pozitivnu ocenu regulatora. On je ukazao da program Centralne banke za podsticaj ekonomije raspolaže sa još 135 milijardi dolara i da polako počinje da se vraća izvesno poverenje u finansijski sistem:

„Važno je zapaziti da je procenjivanje uticaja ovih programa teško, jer je nemoguće oceniti kako bi finansijska tržišta i kako bi banke dejstvovale bez tih mera.“

Gajtner je rekao da regulatori treba da posmatraju i situaciju u pojedinačnim bankama i sposobnost celokupnog finansijskog sistema da obezbedi kredit.

„S jedne strane, da li same institucije imaju dovoljno kapitala da mogu da pozajmljuju i da li sistem u celini doprinosi oporavku za američki narod.“

Gajtner je ukazao da Sekretarijat za finansije takođe pravi nacrt novih mera za ograničavanje isplata menadžerima čije su firme dobile državnu pomoć. Članovi panela su tražili od Gajtnera da pronađe bolji način merenja uspeha Programa za podsticaj ugrožene ekonomije u iznosu od 700 milijardi dolara.

„Zašto ljudi ne vide napredak u realizaciji tog plana? Možda zbog toga što je teško videti rezultate za jedan, dva, tri meseca. A možda i zato što se stvari ne razvijaju onako kako bismo voleli,“ rekao je Ričard Najman, bankarski nadzornik države Njujork.

Specijalni državni inspektor je takođe juče izvestio da plan za spasavanje banaka ima nedovoljnu kontrolu i da je podložan zloupotrebama. U izveštaju se navodi da američki poreski obveznici imaju pravo da znaju kako se koriste dolari od njihove poreze.

XS
SM
MD
LG