Linkovi

Laboratorija u Teksasu katalogizira smrtonosne bolesti iz celog sveta


Prošlog avgusta, u Galvestonu, u Teksasu, samo nekoliko nedelja pre nailaska uragana Ajk, otvorena je jedna nova federalna laboratorija. Uragan nije naneo nikakvu štetu jer je laboratorija sagrađena tako da izdrži mnogo snažnije nepogode, zbog toga što se u njoj čuvaju uzorci uzročnika najopasnijih bolesti u svetu.

Lekari u Galvestonu komuniciraju sa sa kolegom u Africi, koji pregleda pacijenta obolelog od retke bolesti, putem telekonferencijskog poziva. Nove bolesti koje se neprestano pojavljuju, obično su varijante već poznatih. Ali za svaki slučaj, uzorci virusa i bakterija šalju se u Galveston. Nacionalna laboratorija Galveston smeštena je u zgradi površine 52 hiljade kvadratnih metara, u kompleksu Medicinskog ogranka Univerziteta države Teksas. Zamenik direktora, Džejms Leduk, kaže da je osoblje spremno za svaku eventualnost.

„Naši članovi su stručnjaci za razne bolesti – kugu, antraks, virusne bolesti – od običnih, kao što je grip, do denge i zarazne hemoragične groznice“, kaže Leduk.

U laboratoriji se čuva zbirka većine patogena, a njeni stručnjaci sarađuju sa mnogim kolegama u svetu na identifikaciji i proučavanju novih uzročnika.

„Ako nam je neki organizam nepoznat, počinjemo sa osnovnom kategorizacijom, što iziskuje identifikaciju molekularnih sekvenci virusa ili bakterije“, kaže Leduk.

Ako je neki patogen uzrokovao smrt pacijenta, a ne može odmah da se identifikuje, smešta se u najstrože čuvani odeljak, potpuno izolovan od ostalog dela zgrade, u kome zaposleni nose odela slična svemirskim, kroz koja struji vazduh pod pritiskom. Jedan od najvažnijih zadataka laboratorije je brza identifikacija i pronalaženje leka za biološke agente pogodne za terorističke napade. Džejms Leduk kaže da se za to koriste iste procedure:

„Koristimo iste veštine i testove i imamo iste ciljeve u radu sa agensima za biološki terorizam, kao one koje koristimo za prirodne zarazne bolesti“.

Na kraju, kaže on, naš posao je da poboljšamo dijagnostiku, pronađemo najbolji lek i razvijemo mere za sprečavanje širenja zaraze.

XS
SM
MD
LG