Linkovi

Obama branio objavljivanje memoranduma o isleđivanju zatvorenika


Predsednik Barak Obama posetio je juče prvi put sedište američke Centralne obaveštajne agencije, nedaleko od Vašingtona. Ta poseta bila je deo nastojanja da se podstakne moral u agenciji posle objavljivanja nekada tajnih memoranduma, kojima je bivša administracija odobrila primenu oštrih metoda isleđivanja prema osumnjičenima za terorizam.

Sadržaj pomenutih memoranduma veoma je uznemirujući. U ta četiri dokumenta, koja je pripremila Bušova administracija, detaljno se navode metode isleđivanja, kao što je simulacija davljenja, koje su osuđene širom sveta. Ubrzo po preuzimanju dužnosti, u januaru, predsednik Obama je zabranio primenu tih metoda. On je rekao osoblju CIA da je došlo vreme za naciju uopšte, a za obaveštajnu zajednicu posebno, da krenu napred.

„Moramo da priznamo da smo potencijalno napravili neke greške. Na tome se uči. Ali činjenica da smo spremni da to priznamo i da se udaljimo od toga upravo je ono na šta sam ponosan kao predsednik Sjedinjenih Država, i ono zbog čega bi vi trebalo da budete posnosni što ste pripadnici CIA“, rekao je Obama.

U svom kratkom obraćanju, Obama je nastojao da objasni svoju odluku da objavi memorandume i podigne duh zaposlenih u toj agenciji. On je rekao da je to učinio zato što se očekivalo da će sud ionako narediti objavljivanje tih dokumenata, kao i zbog toga što je veći deo njihovog sadržaja već procureo u medije. Predsednik je priznao da je objavljivanje memoranduma pogodilo obaveštajnu zajednicu, ali je rekao pripadnicima CIA da ne dozvole da ih to obeshrabri.

„Borio sam se za zaštitu integriteta tajnih informacija u prošlosti i boriću se i u budućnosti. A nema ničeg važnijeg od zaštite identiteta operativaca CIE. Zbog toga neka svima bude jasno – štitićemo vaše identitete i vašu bezbednost dok budete obavljali svoje zadatke“, rekao je Obama.

Nekolicina bivših direktrora CIA nastojala je da spreči objavljivanje pomenutih memoranduma, među njima i penzionisani general vazduhoplovstva, Majkl Hejden, koji je bio direktor CIA od 2006. do početka ove godine. On je u nedelju izjavio za televizijsku mrežu Foks da ga zabrinjavaju moguće posledice objavljivanja tih dokumenata, jer bi operativci CIA, posle svakog naređenja koje dobiju, mogli da se pitaju kakve bi mogle da budu pravne i političke posledice njihove akcije.

„Mislim da bi bilo veoma opsano ako bi operativci agencije počeli da se uzdržavaju od onoga što nacija očekuje od njih da urade“, rekao je Hejden.

Horu kritika pridružili su se i republikanci u Kongresu. Član senatskog Odbora za obaveštajne aktivnosti, Seksbi Šemblis, iz Džordžije kaže:

„Postoje neke stvari koje, kada operišete u svetu obaveštajnih aktivnosti, moraju da ostanu unutar te zajednice. Mislim da je veoma loše što su ti memorandumi objavljeni“.

Šemblis je dodao kako veruje da Obamina administracija traga za svakom mogućnošću za bacanje negativnog svetla na bivšeg predsednika Džordža Buša, i da je ovoga puta u tome preterala.

XS
SM
MD
LG