Linkovi

Kontroverzan govor Ahmadinedžada na konferenciji UN o rasizmu


Evropski delegati protestovali su zbog Ahmadinedžadovih komentara, koji je optužio Izrael da je rasistička država. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun prethodno je izrazio žaljenje što su Sjedinjene Države i pojedini saveznici odlučili da bojkotuju konferenciju.

Delegati Evropske unije počeli su da napuštaju konferenciju Ujedinjenih nacija o rasizmu, nakon što je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odbacio stvaranje izraelske države nakon Drugog svjetskog rata.

"Poslali su imigrante iz Evrope, Sjedinjenih Država i drugih djelova svijeta da uspostave u potpunosti rasističku vladu na teritoriji okupirane Palestine”, rekao je Ahmadinedžad.

Portparol Stejt Dipartmenta Robert Vud odbacio je Ahmadinedžadovu izjavu o Izraelu.

"Takva vrsta retorike samo odmaže, kontraproduktivna je i raspaljuje rasnu mržnju", rekao je Vud.

Sjedinjene Države, Izrael i nekoliko drugih saveznika odlučili su da bojkotuju konferenciju prije njenog početka. Američki zvaničnici saopštili su da su preduzeli taj potez iz bojazni da bi konferencija mogla da postane forum za antisemitizam. Ahmadinedžad je, kasnije, na konferenciji za novinare oštro kritikovao tu odluku Vašingtona.

"Smatramo da je to arogantno, sebično i da predstavlja osnovni uzrok velikog broja postojećih problema u svjetskoj zajednici”, rekao je Ahmadinedžad.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je na otvaranju konferencije upozorio da se širi novi oblik ksenofobije. Takođe je izrazio žaljenje zbog bojkota Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

"Pojedine nacije, koje bi s pravom trebalo da pomognu da se utre put do bolje budućnosti, nisu ovdje. Izvan ovih sala, interesene grupe različitih političkih i ideoloških shvatanja, žučno kritikuju jedna drugu,” izjavio je Ban Ki Mun.

Konferenciju bojkotuju i Italija, Kanada, Njemačka, Australija i Holandija.

XS
SM
MD
LG