Linkovi

Oporavak američke privrede biće dug


Direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Lorens Samers kaže da postoje znaci da se američka ekonomija oporavlja. On ukazuje da su statistike mešovite dok su, ne tako davno, ukazivale isključivo na pad.

„Primetili smo neke mešovite statistike nakon perioda bez pozitivnih statističkih podataka. Medjutim, pred nama je dug put i biće potrebno izvesno vreme“, rekao je Samers.

Tokom razgovara u programu TV mreže NBC, Susret sa štampom, Samers je branio nastojanja administracije da pomogne finansijskom sektoru. On je da će fokus biti na reformama.

„Predsednik se veoma zalaže za jak program regulacija koje će korigovati mnoge greške počinjene u prošlosti,“ rekao je Samers.

Nešto ranije, u programu TV mreže ABC, šefu osoblja u Beloj kući, Ramu Emanuelu, postavljeno je pitanje da li će vlada možda morati da bude primorana da preuzme nad nekim u nevolje zapalim bankama.

On je odgovorio da bi tim bankama mogla biti potrebna pomoć Vašingtona, ali je naglasio da je njihovo direktno preuzimanje od strane vlade malo verovatno.

„Verujem da nećemo morati da se bavimo nacionalizacijom i to nije naša namera, niti mislimo da je to pravi politički cilj“, rekao je Emanuel.

Što se tiče samog predsednika, on je rekao novinarima koji su izveštavali sa samita Severne i Južne Amerike u Trinidadu i Tobagu da postoje limiti onoga što vlada može i što će učiniti da pomogne finansijskom sektoru:

„Neću staviti novac poreskih obveznika u crnu rupu iz koje ne bismo videli rezultate niti neku izlaznu strategiju, što znači da poreski obveznici mogu da budu rasterećeni te brige“, rekao je Obama.

Gnev zbog sredstava već uloženih u cilju pomoći finansijskim institucijama podstakao je proteste širom Sjedinjenih Država prošle srede, na dan isticanja roka za plaćanje poreza za 2008. godinu. Bivši kongresmen Ričard Armi, fiskalni konzervativac koji je svojevremeno bio republikanski lider u Prestavničkom domu, podržao je te demonstracije. On je u emisiji Susret sa štampom rekao da su Amerikanci zabrinuti zbog dugoročne cene ekonomskih predloga Obamine administracije:

„Činjenica je da stvarno postoje sumnje u njega“, rekao je Armi.

Armi je dodao kako postoji duboka zabrinutost da će biti potrebno veliko povećanje poreskih stopa kako bi se finansiralo širenje vladinih službi i programa koje zagovara predsednik.

XS
SM
MD
LG